De herkomst van voedsel speelt een steeds belangrijke rol in de samenleving en is ook een actueel thema in de vleeswereld. Om een brug te slaan naar de consument zijn supermarktketen Albert Heijn en slachterij Vion een pilotproject gestart, waarbij een app het mogelijk maakt om de herkomst van varkensvlees te achterhalen.
Klanten van Albert Heijn vinden sinds maandag op verschillende varkensvleesproducten een QR-code die leidt naar informatie over de herkomst van het vlees, terwijl ook de varkenshouder in beeld wordt gebracht. De proef wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële steun van het ministerie van Economische zaken en daarom was het aan staatssecretaris Martijn van Dam het startschot van het project.Â
Marit van Egmond, directeur merchandising en sourcing bij Albert Heijn laat weten dat het pilotproject een start is om afstand tussen producent en consument verder verkleinen. ‘Wij werken samen met 150 Hollandse boeren die varkensvlees aan ons leveren. Omdat we direct contact hebben met onze boeren kunnen we klanten goed inzicht geven in de herkomst van het vlees. Klanten vinden dit steeds belangrijker, want zij willen weten waar het vlees vandaan komt.’
Volgens staatssecretaris van Dam realiseert de consument te weinig waar en door wie het voedsel wordt geproduceerd. Volgens de staatssecretaris is dit project een ideale mogelijkheid voor Nederlandse varkenshouders om zichzelf en het product in de etalage te zetten. De herkomst wordt inzichtelijk gemaakt door een link naar de website van Vion waarop deelnemende varkenshouders aan het Good Farming Star-concept een gezicht krijgen.
Binnenkort stuurt van Dam een brief naar de Tweede kamer met voorstellen om transparantie in de voedselketen te vergroten.Â
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.