Gehakt is vlees

Politiek blaast vegetarische vleesdiscussie nieuw leven in

4 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

In navolging van Duitse landbouwminister Christian Schmidt nemen ook Nederlandse politici stelling in over ‘vegetarisch vlees’. In een worstenbroodje moet iets van worst zitten, meent VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ook Europarlementariër Annie Schreijer Pierik heeft een uitgesproken mening over de vleesdiscussie.

In Brussel neemt men de discussie serieuzer dan in Den Haag 

Volgens Annie Schreijer Pierik is de stelling van de VVD wel een beetje mosterd na de maaltijd, omdat volgens haar CDA kamerlid Jaco Geurts zo’n 4 jaar geleden al aandacht vroeg voor dit onderwerp. Dit neemt echter niet weg dat ook Schreijer Pierik de mening deelt dat ‘vegetarische vleesproducten’ een andere benaming moeten aannemen die niet in de richting van vlees suggereren. ‘Nederlandse Kamerleden kunnen dan een beetje lacherig doen over het standpunt, in Brussel wordt dit onderwerp zeer serieus genomen’, aldus Schreijer Pierik op Radio 1.

De reden dat vegetarische producten de naam vlees willen dragen, is vooral om consumenten te verleiden om vlees te vervangen door vegetarische alternatieven, maar dat is eigenlijk misleidend en het doet de waarde van vlees geen eer aan. ‘Niet alles mag zomaar een gehaktbal heten’, meent Schreijer Pierik.

Ook Jaap Korteweg, die de Vegetarische slager in Den Haag runt, kreeg zendtijd op Radio 1. Volgens Korteweg zijn de politieke standpunten vooral een defensieve opstelling. ‘Onze vegetarische kip is vergelijkbaar met het eiwitgehalte van gewone kip, waardoor het gewoon kip mag heten. Daarbij zitten de negatieve aspecten van gewoon vlees er niet in verwerkt’, zo laat Korteweg weten. Een totaal andere benaming van ‘vegetarisch vlees’ is volgens Korteweg veel te ingewikkeld. Wij richten ons op consumenten die vlees een heel lekker product vinden en die proberen wij met vleesbenamingen te bereiken.’ 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
petatje 4 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872886/Politiek-blaast-vegetarische-vleesdiscussie-nieuw--leven-in-]Politiek blaast vegetarische vleesdiscussie nieuw leven in[/url]
He he, eindelijk gaat de politiek de volksverlakkerij aanpakken.
En de man van de vleesvervangers valt wel erg door de mand door openlijk toe te geven dat hij normale vleeseters wil misleiden tot vegetarisch eten zonder die normale vleeseters duidelijk te laten weten dat ze vleesvervangers eten.
Reden te meer voor de politiek, om deze zwijnerij van de vleesvervangermakers, aan te pakken en hen te dwingen om richting consument klare wijn te schenken!
cor 4 Januari 2017
er zit net zoveel eiwit in als in kip zegt hij dus het mag gewoon kip heten.
niet te geloven toch
zo ken ik er ook nog wel een paar
erik 4 Januari 2017
afgelopen olie heeft ook een hoge energiewaarde maar mag je ook niet aan je dieren voeren
surrogaat 4 Januari 2017
het onderwerp: kip zonder kop.
Denk na Boer 7 Januari 2017
Hahaha prachtig deze discussie. Hoe meer de VVD en CDA er tegen aan schopt hoe beter voor onze conculega's van de Vegetarische Slager. Verkopen lijken flink te stijgen! Zelfde verhaal als de wakker dier reclames over kip, verkopen gaan omhoog. Had de vleessector toch wat van kunnen leren. Het opstoken van deze discussie werkt averechts. En so what, een vegetarische schnitzel?? Man man, waar maak je je druk over. Ga ondernemen. Doei.
Bertus Buizer 7 Januari 2017
De VVD snijdt met deze zielige discussie in eigen vlees. Die maakt de Vegetarische Slager zo alleen maar sterker. De VVD loopt hiermee het risico 'Vrijheid' in haar naam te moeten veranderen in 'Vlees': Volkspartij voor Vlees en Democratie. Ben benieuwd wat de VVD denkt te gaan ondernemen tegen namen als slavink, tompoes, kattendrop, jodenkoek, kokosmelk, vleestomaat, pindakaas, vvd, etc. Daar zit allemaal niet in wat de naam suggereert.
petatje 7 Januari 2017
Bertus Buizer schreef:
De VVD snijdt met deze zielige discussie in eigen vlees. Die maakt de Vegetarische Slager zo alleen maar sterker. De VVD loopt hiermee het risico 'Vrijheid' in haar naam te moeten veranderen in 'Vlees': Volkspartij voor Vlees en Democratie. Ben benieuwd wat de VVD denkt te gaan ondernemen tegen namen als slavink, tompoes, kattendrop, jodenkoek, kokosmelk, vleestomaat, pindakaas, vvd, etc. Daar zit allemaal niet in wat de naam suggereert.

Dus Bertus, jij bent voor volksverlakkerij?
Duidelijk!
john 7 Januari 2017
het is duidelijk dat deze namen gekozen zijn met ander doel dan de producten die zoetjesaan zo genoemd zijn. misschien waren er voor die chemo burgers van de vergetarische slager ook wel creatievere benamingen gekomen.
jansnuffel 8 Januari 2017
Toen er kunstmatige plantaardige ''Boter'' kwam mocht dit terecht ook geen Boter heten en halvarine met kunstmatige bijvoegingen om ''waterachtige " smeerbaar te maken al helemaal niet. Dan hebben we ook ''confiture'' bedacht, zetmeel met een vruchtensmaak. MAAR er zit geen vruchtvlees in verwerkt en mag dus geen ''Jam" heten. Dan kennen we nog streekgebonden producten in Europa die alleen de streekgebonden productnaam mogen hebben als ze aldaar geproduceerd zijn. Vlees wat geen vlees is maar uit plantaardige extracten mag dan ook geen vlees heten. maar er is toch een naam VEGA ???? Waarom wil men deze naam niet gebruiken, daar is ze toch voor gemaakt.. We hebben ook bier zonder alcohol, dat noemen we toch ook geen frisdrank??? Dus VEGA is geen kippenvlees, ook al zouden het gelijkwaardige kunst eiwitten zijn.
Mickydux 25 Februari 2017
Op zich prima, maar kijk dan ook gelijk naar producten zoals kip nuggets waar vaak maar een paar procent afval kip in zit en zich probeert voor te doen als kipfilet in "een jasje". Ook dat is in mijn ogen bedrog. Etiketten zouden op elk gebied transparant en waar moeten zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden