In Chinese varkenssector

Regelgeving gaat flexibele varkensproductie beperken

10 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De varkenssector in China krijgt te maken met toenemende regeldruk omtrent milieu. Vanaf 2018 moeten varkenshouders belasting gaan betalen voor een correcte afhandeling van afvalwater, terwijl ook de regelgeving voor luchtuitstoot wordt aangescherpt. Chinese vleesverwerkers verwachten dat varkenshouders daardoor minder flexibel worden.

50

miljard 

renminbi aan belastinginkomsten

De overheid in China heeft aangekondigd dat een varkensbedrijf, met meer dan 500 dieren, vanaf begin volgend jaar een bijdrage van 1,40 Chinese renminbi (=0,20 euro) per varken moet gaan betalen. De Chinese overheid verwacht dat deze bijdrage omgerekend zo’n 50 miljard renminbi in het laatje gaat brengen om de vervuiling van water tegen te gaan. Niet alleen de varkenssector, maar ook de melkveehouderij en pluimveehouderij krijgen te maken met de milieubelasting. Wanneer veehouders een waterzuiveringsinstallatie bouwen die voldoet aan de richtlijnen, is het mogelijk dat er een vrijstelling van de belasting plaatsvindt.

Vooral de grotere bedrijven worden getroffen door de maatregelen, omdat er een vrijstelling geldt voor de kleinere bedrijven. Met name de grote bedrijven hebben flink invloed op het milieu, zo leeft de gedachte bij de Chinese beleidsmakers. Overigens kunnen de bedragen wel dalen, wanneer de verontreinigde waterconcentratie 50 procent lager is dan de gestelde uitstootstandaarden.

Wanbetalers worden flink aangepakt variërend van boetes tot zelfs gevangenisstraffen, zo stelt de Chinese overheid. In het vijfjarenplan dat de Chinese overheid heeft opgesteld voor de veehouderij, dat loopt van 2016 tot en met 2020, krijgt ‘vergroening’ dus een steeds prominentere rol. Ook heeft de overheid aangekondigd dat streng wordt toegezien op bedrijven die produceren zonder vergunning. 

De verwachting leeft dat de strengere milieumaatregelen ervoor gaan zorgen dat de productie van de Chinese varkenssector minder schommelingen gaat vertonen. Volgens Guangdong Wens Foodstuff Group, de grootste varkensproducent van China, worden de productieschommelingen vooral gecreëerd door de kleinere bedrijven die instappen wanneer de markt stijgt en uitstappen bij prijsdalingen. Door de nieuwe milieumaatregelen wordt een flexibele productie minder interessant, waardoor een meer constantere productie een logisch gevolg is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden