Exportvolume continueert

Chinese varkensprijs onderuit, terwijl vraag stijgt

13 April 2017 - Wouter Baan

China heeft de Europese varkenssector er weer bovenop geholpen. Vorig jaar zijn de uitvoervolumes snel gestegen en deze trend zet in 2017 door.

De verwachting is dat de Chinese consumptie van varkensvlees verder toeneemt, terwijl de zeugenstapel juist slinkende is. Dat laat de importbehoefte waarschijnlijk stijgen. De varkensprijs is daarentegen wel dalende.

7

miljoen

ton stijgt de consumptie tot 2025

De bevolkingsgroei in China neemt nog altijd toe. In 2016 telde China bijna 1,4 miljard mensen. Ter verglijking: Europa telt circa 730 miljoen burgers. Op korte termijn is de verwachting dat het aantal Chinezen nog kan stijgen. Op de langere termijn, tot 2050, wordt gerekend op een krimp. Dit komt door de vergrijzing. Door toenemende welvaart is het bestedingspatroon van de gemiddelde Chinees stijgende. Hierdoor neemt ook de consumptie van varkensvlees toe.

Consumptie neemt toe
Marktonderzoekers verwachten dat de consumptie van varkensvlees in China met maximaal 7 miljoen ton kan toenemen tot 2025. Voor 2017 wordt gerekend op een groei van 3,3 procent tot 55,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Chinese varkenshouders gaan dit gat niet dichten. De varkensprijzen zijn motiverend, maar strenge milieu- en dierwelzijn regels werken demotiverend. Daarbij is arbeid schaars en zijn de voerkosten hoog. Amerikaanse analisten verwachten dit jaar daarom een krimp van 5 tot 6 procent.

Hoge varkensprijs houdt geen stand 

Chinese varkensprijs fors minder
Daarmee slinkt de vleesproductie tot 51 miljoen  ton. Het gat tussen consumptie kan grotendeels, voor 70 procent, ingelost worden door Europa. Onder andere Amerika en Brazilië bevoorraden de overige 30 procent. Althans, zo lagen ongeveer de verhoudingen in 2016. De Chinese varkensprijs heeft dit jaar overigens fors ingeleverd. Vanaf halverwege februari tot eind maart daalde de prijs met bijna 30 cent tot omgerekend 2,22 euro per kilo levend gewicht.

Prijsdruk
Ten opzichte van een jaar geleden, is het contrast nog groter. Vorig jaar april noteerde de varkensprijs 2,70 euro om vervolgens door te stijgen tot 2,82 euro. De afwaardering in een jaar tijd verklaard ook waarom Europese exporteurs momenteel spreken over enige prijsdruk in China. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden