Oud-staatssecretaris Martijn van Dam heeft in het voorjaar van 2017 aangekondigd dat de Regeling Ontheffing Productierechten (POR) per 1 januari 2018 niet zal worden verlengd. Binnenkort wordt hier een besluit over genomen. De POV vreest bij afschaffing van de regeling dat de prijzen van varkensrechten flink zullen stijgen.
De partijen CDA en VVD kwamen in februari 2017 samen met een motie voor het behoud van de POR-regeling. Deze motie werd toentertijd aangenomen. In het najaar van 2017 moet een definitieve beslissing vallen over het behoud van de regeling. De gesprekken met het ministerie van Economische Zaken (EZ) zijn gaande.
Eric Douma, vicevoorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) vindt dat de POR-regeling behouden moet worden. "In combinatie met het behoud van de varkensrechten is het niet verlengen van de POR-regeling onacceptabel."
Economische strop
Het niet verlengen van de POR-regeling heeft, volgens Douma, zeer grote gevolgen voor de varkenshouderij. "Het is een economische strop voor de varkenshouderij. Er zullen 121.622 varkensrechten moeten worden aangekocht door de varkenshouders. Dit betekent een kostenpost van miljoenen euro's.''
Volgens Douma kan de varkenssector deze kostenpost niet dragen. Hij is ervan overtuigd dat marktwerking ervoor zal zorgen dat de prijzen van de varkensrechten flink gaan stijgen.
Uitruil tussen sectoren
Daarmee is de POV ook tegen de uitruil van productierechten tussen sectoren. Dit zou de prijs van varkensrechten nog maar meer opdrijven. "Het mogelijk maken van uitruil tussen sectoren, zou een doodsteek zijn voor de varkenshouderij in Nederland. Productierechten verdwijnen uit de sector, waardoor er geen ontwikkelingsruimte meer is.''
Of de vrijwillige fosfaatreductie in de varkenshouderij effect heeft op het behoud van de POR-regeling, zegt Douma niet te weten. ''Mogelijk speelt dit mee.'' Door deze regeling levert de varkenshouderij een bijdrage aan het behalen van het fosfaatplafond en aan het behoud van derogatie. Naar schatting wordt dit jaar circa 830.000 kilo fosfaat gereduceerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10876008/dure-varkensrechten-na-einde-por-regeling][/url]
Gaat niet gebeuren, den haag wil grondgebonden melkveehouderij. De grond van de stoppende melkveehouders gaat naar de intensieve bedrijven, de rechten van de stoppende bedrijven naar de extensieve bedrijven met stalruimte. Zo komt de melkveehouderij weer in balans, zonder mestafzetkosten en lage voerkosten blijven zij concurerend op de europese markt en dat is waar het om gaat.
Bij een courant bedrijf, zeg maar 4000 vleesvarkens alles bij de tijd. Is overname nu al moeilijk laat staan als er dan ook nog eens 800.000 euro extra voor de rechten opgebracht moet worden waar 0,0 zekerheid voor de bank tegenover staat en alles uit eigen zak gefinancierd moet worden. Rechten brengen geen extra rentabiliteit, waardoor de waarde van de gebouwen, vee en ondergrond onderuit gaat. perspectief om vervangingsinvesteringen te doen is er niet meer. Daarbij heeft de melkveehouderij een probleem en niet de varkenssector. Willen we naar een stabiele goed renderende sector, dan zullen we moeten investeren in duurzaamheid en niet in een plafond!
Die 10% rechten die uitwisselbaar worden zijn natuurlijk de duurste.
Verwachting 300 euro. De overige niet inwisselbare rechten gaan dan waarschijnlijk richting de 200 euro.
Dus bij 4000 rechten op dit moment 500.000 euro. Bij uitwisseling kun je 400 rechten verkopen van 300 = 120.000 euro. Overige rechten 3600 * 200 = 720.000 euro. Die 10 % kun je evt. terugkopen voor 80.000 euro. Heb je in ieder geval winst. Heb je geen vertrouwen in die rechten dan verkoop je ze gewoon en ga je rechten leasen.
Met die bedragen kun je toch echt duurzaam bouwen.
mooi dichthouden die deur en varkensrechten naar 0 euro voor een betere toekomst.
Aan alle varkenshouders.
Laat je stem horen voor inwisselen.
Zo vaak komt Sinterklaas in je leven niet voorbij.