Analyse Stakingen Brazilië

Nijpende situatie voor Braziliaanse boeren

31 Mei 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

Stakingen van Braziliaanse truckers hebben grote gevolgen voor de boeren in het land. De aanvoer van veevoer is op sommige plekken stil komen te liggen, terwijl slachterijen en zuivelverwerkers om die reden niet kunnen draaien. Het (politieke) probleem dreigt te escaleren, terwijl eerder nog werd gedacht dat het niet voor significante problemen zou zorgen.

Ongeveer 1,5 week geleden begonnen de Braziliaanse truckers met staken. Dit nadat de brandstofprijzen fors waren verhoogd. Het gevolg van de stakingen is dat gehele logistieke infrastructuur in Brazilië flink ontregeld is. In miljoenensteden (Sao Paolo en Rio de Janeiro) zitten winkels inmiddels zonder goederen. Ook is er bijna nergens in het land nog brandstof te verkrijgen, waardoor ook het openbaar vervoer platligt.

Ondertussen heeft de Braziliaanse overheid een noodtoestand uitgeroepen en heeft zij toegezegd dat de brandstofprijzen weer gaan dalen, maar die belofte slaan de truckers in de wind. Zij blijven doorgaan met staken, omdat zij geen vertrouwen hebben in de beloftes van president Michel Temer. Sterker nog: de hogere brandstofprijzen worden in verband gebracht met zijn corrupte regime. Zo heeft Temer flinke belangen in de olie-industrie.

Boeren flink de dupe
De Braziliaanse boeren zitten inmiddels flink omhoog door de stakingen. Zo is de bevoorrading van veevoer op sommige plekken stil komen te liggen. Als de situatie blijft aanhouden, dan gaan er mogelijk miljoenen varkens, koeien en pluimvee dood door gebrek aan voer. Ook de verwerkende partijen ervaren de gevolgen; dit omdat varkens, melk en pluimvee niet meer wordt aangevoerd. Meer dan 160 slachterijen liggen stil, zo schrijven Braziliaanse media. Het gevolg is dat er voor 235.000 werknemers geen werk meer is.

Miljoenen dieren dreigen te sterven

De Brazilian Association of Animal Protein (ABPA) schat in dat de verliezen opgelopen zijn tot circa $900 miljoen. Door de stakingen is er een exportverlies van 120.000 ton pluimvee- en varkensvlees. Daarbij is er naar verluidt al zo’n 300 miljoen liter melk gedumpt, omdat de melk niet wordt opgehaald. Ook de soja- en suikerexport krijgen grote klappen.

Nog geen oplossing
Het is voor de Braziliaanse boeren te hopen dat de truckers snel weer gaan rijden, anders dreigt het probleem te escaleren. Echter, een oplossing ligt nog niet direct voorhanden. De verwachting is dat de demonstraties en stakingen voorlopig blijven aanhouden. Zo staan er nog grote demonstraties tegen het regime gepland. De bevolking in Brazilië neemt de lege schappen (tot nu toe) voor lief en steunen de truckers, ook al stijgen de voedselprijzen enorm snel.

Alhoewel er in oktober verkiezingen zijn, is de Braziliaanse bevolking erop uit president Temer zo snel mogelijk te laten aftreden. Temer geniet echter justitiële onschendbaarheid, waardoor het bijna onmogelijk is om hem te berechten. De kans dat Temer in oktober herkozen wordt, is tamelijk klein. Vrijwel niemand in Brazilië heeft nog vertrouwen in hem. Door keihard te demonstreren, hoopt de bevolking dat Temer vroegtijdig aftreedt.

Gevecht om langste adem
De wens van veel Brazilianen is dat voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva, van de linkse arbeiderspartij 'Partido dos Trabalhadores', in oktober deelneemt aan de verkiezingen. Dit ondanks een eerdere veroordeling voor corruptie. Da Silva zit echter in de gevangenis en mag om die reden niet deelnemen. Met de stakingen probeert de Braziliaanse bevolking Da Silva geforceerd vrij te krijgen, zodat hij in oktober stemgerechtigd is. Ook opteert een deel van de bevolking voor een militaire staatsgreep.

De stakingen lijken uit te monden in een gevecht om de langste adem tussen het zittend regime van president Temer en de Braziliaanse bevolking. Het kan voor Braziliaanse boeren funest worden, wanneer de situatie nog even blijft aanhouden.

Foto: Vinicius Bacarin / Shutterstock.com

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Lucas 1 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10878732/nijpende-situatie-voor-braziliaanse-boeren][/url]
Staking 1 juni stopgezet, maar 4 juni 2018 gaat er terug in gans Brazilië door truckers alles geblokkeerd worden. Trucker vakbond raad de bevolking aan voldoende voorraden in te slaan, wat wijst op langdurig actieplan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden