Nieuws Verenigd Koninkrijk

Hoe kunstmest de varkenssector dupeert

18 Juli 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Niet het gebrek aan varkens, maar het gebrek aan CO2 wordt een probleem in het Verenigd Koninkrijk. Zowel fabrikanten van bier als varkensslachters trekken aan de bel, omdat het gas opraakt en dat kan grote gevolgen hebben. Het probleem blijkt zijn bron te vinden in de productie van kunstmest.

Het kan zo zijn dat Europeanen het deze zomer met minder vlees op de barbecue moeten doen, zo stelt het AP (Associated Press). Dit als gevolg van een tekort aan CO2. De bierproducenten waarschuwden eerder al dat ze de productie moesten terugschroeven, maar eind juni stelde ook de grootste varkensslachter van Schotland (als gevolg van een tekort aan CO2) het aantal slachtingen te moeten reduceren.

Kunstmest onder druk
Het tekort aan CO2 is een gevolg van de lage productie van ammoniumnitraat. In de zomer wordt hier doorgaans minder van geproduceerd, maar een opeenstapeling van problemen heeft de productie (nog) verder verlaagd. CO2 is een bijproduct van deze sector, waardoor het ook niet helpt dat de markt voor deze kunstmest onder druk staat.

In het Verenigd Koninkrijk is het zo dat het gas als eerste naar de ziekenhuizen en de brandweer gaat. Wat vervolgens overblijft, gaat naar andere gebruikers. Dat zijn bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie en de slachthuizen. Aangezien het een bijproduct is, is het ook nog eens onzeker hoeveel er elke week beschikbaar is.

Is biogas de oplossing?
In veel gevallen konden slachterijen de overstap maken naar elektrisch verdoven, maar degenen die volledig gebruikmaken van CO2-verdovingstechnieken moesten noodgedwongen andere maatregelen nemen. Het krappe aanbod blijft daarmee een punt van zorg. Echter, gezien het ook een bijproduct is van de biogasproductie kan daar mogelijk nog naar een oplossing gezocht worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Koegors 18 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879322/hoe-kunstmest-de-varkenssector-dupeert][/url]
Wat een rare suggestieve kop. In het bericht staat juist het tegenovergestelde.
Nu lijkt kunstmest de schuldige, maar het is juist een te kleine productie daarvan.
Abonnee
info 18 Juli 2018
Waarom halen we de CO2 niet gewoon uit de lucht daar zit toch teveel in als ik de milieumensen mag geloven dat geeft toch die opwarming van de aarde of zie ik het weer te simpel , en die varkens schoten ze vroeger altijd waarom gaat dat nu niet meer . Het uit biogas halen geeft maar weinig rendament en 1 ton kunstmest maken kost 700m3 aardgas dat is ook geen optie.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden