Nieuws Afrikaanse varkenspest

Wie verliest de grip op de varkenspest?

27 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Het grootste varkensbedrijf van Roemenië is getroffen door de Afrikaanse Varkenspest (AVP). Het bedrijf met ruim 140.000 dieren is de laatste in een reeks van besmettingen. Ook China is in de ban van de dierziekte, maar welke regio begint de grip op het virus nu te verliezen?

De autoriteiten in Roemenië vermoeden dat 's lands grootste varkensbedrijf via het water van de Donau in aanraking is gekomen met de dierziekte. Dit kon doordat de zogenaamde 'backyard-farms' (oftewel de achtertuinbedrijven) de besmette dieren in het water hebben gedumpt. Echter, of het daadwerkelijk op deze manier is gegaan, moet nog bevestigd worden.

Grip kwijt?
Het is de zoveelste besmetting van AVP op rij, waardoor men zich nu afvraagt of de overheid nog wel grip heeft op het virus. Het is een vraag die nog belangrijker is als daadwerkelijk blijkt dat de besmetting via het water van de Donau heeft plaatsgevonden.

Geen paniek, maar geruststelling

Ook dook de dierziekte afgelopen maand op in 4 Chinese provincies. Dat kan grote gevolgen gaan hebben voor een land waar varkensvlees veel in het menu voorkomt. Echter, toch is het ook een goed teken. Dat zegt Feng Yonghui, hoofdanalist bij Soozhu (medium voor de varkensindustrie). "De relatief snelle en gedetailleerde melding van de uitbraken toonde geen tekenen van paniek, maar juist tekenen van geruststelling."

In zijn totaliteit zijn er ongeveer 25.000 varkens gedood, in een poging om het virus te beheersen. Echter, in vergelijking tot het totaal van 380 miljoen varkens, is het maar een relatief klein aantal. Er is echter nog 1 vraag die onbeantwoord blijft: wat is de bron van het virus?

Geen reden voor verduistering
Toch is Yonghui optimistisch. "De varkenshouders hebben namelijk geen reden om een mogelijk besmet varken te verstoppen. Ze kunnen voor elk besmet varken zelfs een bedrag van $117,50 ontvangen." De analist geeft wel aan dat het onmogelijk is om alle 380 miljoen dieren te controleren, tenzij iedereen hier actief aan mee wil werken. Ondanks de 4 besmettingen, zijn de varkensprijzen in China redelijk stabiel gebleven.

Echter, in Roemenië nemen de besmettingen nog steeds toe. Dit komt deels door het vervuilde water van de Donau, maar ook door grote populatie van wilde zwijnen (in combinatie met veel extreem kleine boerenbedrijven). Anders dan in China is de grip op de situatie in Roemenië minder groot, zo blijkt uit de recente besmettingen. Het dumpen van de karkassen in de Donau maakt het probleem misschien zelfs nog groter. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 29 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879739/wie-verliest-de-grip-op-de-varkenspest][/url]
de wolf. de grootste en effectiefste natuurlijke vijand van wilde zwijnen is DE WOLF. wolven komen in nauw contact met wilde zwijnen, misschien ook wel met zieke zwijnen. wolven leggen grote afstanden af. wat zou een belangrijke overbrenger van varkenspest kunnen zijn? wolven laten zich niet ontsmetten en houden zich niet aan regels of grenzen.
is met het huidige faunaeleid een kwestie van tijd. maar dat wil de politiek onder de indruk van enkele milieuschreeuwers niet weten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

China verbreedt onderzoek naar zuivelsteun EU

Nieuws melk

Ook Chinese zuivel heeft last van politiek in Peking

Analyse melk

China voert druk op EU-zuivel op in handelsruzie

Analyse melk

Chinese planeconomie botst met zuivelmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden