Het grootste varkensbedrijf van Roemenië is getroffen door de Afrikaanse Varkenspest (AVP). Het bedrijf met ruim 140.000 dieren is de laatste in een reeks van besmettingen. Ook China is in de ban van de dierziekte, maar welke regio begint de grip op het virus nu te verliezen?
De autoriteiten in Roemenië vermoeden dat 's lands grootste varkensbedrijf via het water van de Donau in aanraking is gekomen met de dierziekte. Dit kon doordat de zogenaamde 'backyard-farms' (oftewel de achtertuinbedrijven) de besmette dieren in het water hebben gedumpt. Echter, of het daadwerkelijk op deze manier is gegaan, moet nog bevestigd worden.
Grip kwijt?
Het is de zoveelste besmetting van AVP op rij, waardoor men zich nu afvraagt of de overheid nog wel grip heeft op het virus. Het is een vraag die nog belangrijker is als daadwerkelijk blijkt dat de besmetting via het water van de Donau heeft plaatsgevonden.
Ook dook de dierziekte afgelopen maand op in 4 Chinese provincies. Dat kan grote gevolgen gaan hebben voor een land waar varkensvlees veel in het menu voorkomt. Echter, toch is het ook een goed teken. Dat zegt Feng Yonghui, hoofdanalist bij Soozhu (medium voor de varkensindustrie). "De relatief snelle en gedetailleerde melding van de uitbraken toonde geen tekenen van paniek, maar juist tekenen van geruststelling."
In zijn totaliteit zijn er ongeveer 25.000 varkens gedood, in een poging om het virus te beheersen. Echter, in vergelijking tot het totaal van 380 miljoen varkens, is het maar een relatief klein aantal. Er is echter nog 1 vraag die onbeantwoord blijft: wat is de bron van het virus?
Geen reden voor verduistering
Toch is Yonghui optimistisch. "De varkenshouders hebben namelijk geen reden om een mogelijk besmet varken te verstoppen. Ze kunnen voor elk besmet varken zelfs een bedrag van $117,50 ontvangen." De analist geeft wel aan dat het onmogelijk is om alle 380 miljoen dieren te controleren, tenzij iedereen hier actief aan mee wil werken. Ondanks de 4 besmettingen, zijn de varkensprijzen in China redelijk stabiel gebleven.
Echter, in Roemenië nemen de besmettingen nog steeds toe. Dit komt deels door het vervuilde water van de Donau, maar ook door grote populatie van wilde zwijnen (in combinatie met veel extreem kleine boerenbedrijven). Anders dan in China is de grip op de situatie in Roemenië minder groot, zo blijkt uit de recente besmettingen. Het dumpen van de karkassen in de Donau maakt het probleem misschien zelfs nog groter.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879739/wie-verliest-de-grip-op-de-varkenspest][/url]