Nieuws Afrikaanse varkenspest

Zorgen over varkenspest in Azië nemen toe

31 Augustus 2018 - Herma van den Pol

De autoriteiten in China maken bekend dat er een vijfde besmetting van Afrikaanse varkenspest (AVP) is geconstateerd. De fikse afstand tussen de uitbraken maakt dat de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zich zorgen begint te maken dat het virus overslaat naar andere landen in Azië.

Het gaat om een besmetting in de oostelijke provincie Anhui, waarbij ongeveer 185 varkens geïnfecteerd zijn met het virus. Dat heeft het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken in China bekendgemaakt. Het is de vijfde uitbraak in minder dan 1 maand tijd. Vooral de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, baart de overheid zorgen.

Als gevolg van de dierziekte zijn ongeveer 80 van 459 varkens gestorven. De overige dieren die zich op het bedrijf nabij Wuhu bevonden, zijn afgemaakt. De besmetting vond op 350 kilometer ten westen van Shanghai plaats. Het transport van varkens en producten is stilgelegd.

Vijfde uitbraak in minder dan 1 maand

Hoe vindt de besmetting plaats?
Inclusief deze vijfde uitbraak, zijn er tot nu toe in China bijna 25.000 varkens afgemaakt. De totale kudde bedraagt ongeveer 500 miljoen dieren. Hoewel dit in vergelijking tot het aantal gedode varkens in de Europese Unie (EU) vrij weinig is, is er wel degelijk reden tot zorg. Zo duikt het virus steeds op grote afstand van de vorige besmetting op en is het (nog) niet duidelijk hoe het virus zich precies verspreidt.

De uitbraken die tot nu toe bekend zijn, vonden plaats in Anhui (de tiende grootste varkensprovincie in China), Jijangsu, Henan, Zhejiang en Hubei. Daarbij is dus vooral de afstand groot, want Wuhu ligt op ongeveer 1.700 kilometer van de eerste besmetting.

Heeft China de zaken onder controle?
Hoewel de Chinezen geen idee hebben hoe het virus zich verspreidt, houdt de FAO er rekening mee dat het vooral de varkensvleesproducten zijn die de dierziekte verspreiden. Het virus levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar is dus wel dodelijk voor varkens. Echter, doordat varkensvlees een belangrijke proteïne is in Azië, kan het virus de voedselvoorziening wel ernstig in gevaar brengen.

De vraag is nu of China wel grip heeft op de varkenssector en elke uitbraak gemeld wordt, of dat de besmetting veel groter is dan gedacht wordt. De FAO maakt zich vooral zorgen over het feit dat het virus zich kan gaan verspreiden naar andere landen in Azië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden