Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Nieuwe uitbraken in België en China

26 September 2018 - Wouter Baan - 7 reacties

In België zijn opnieuw 5 gevallen van Afrikaanse varkenspest geconstateerd (bij wilden zwijnen). Daarmee komt het totale aantal besmetting op 14 stuks te staan. Daarbij rukt het virus in China steeds verder op richting het westen van het land.

De nieuwe besmettingen in België zijn gevonden in de reeds vastgestelde besmette zone van 63.000 hectare in de provincie Luxemburg. Inmiddels is besloten dat alle gehouden varkens in dit gebied worden geruimd, terwijl het gebied ook (gedeeltelijk) wordt omheind. 

Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is er veel spanning op de varkens- en biggenmarkt ontstaan, met dalende prijzen tot gevolg. Denis Ducarme, de Belgische minister van Landbouw, beraad zich daarom op steunmaatregelen voor varkenshouders. 

Zoveelste uitbraak in China
Ook in China is opnieuw een uitbraak van de dierziekte vastgesteld. Deze keer was het raak in de provincie Inner Mongolia, wat in het noorden van China ligt (op de grens met Mongolië). Het totale aantal besmettingen loopt ondertussen op richting de 25 stuks.

Om de uitbraken een halt toe te roepen, hebben de autoriteiten extra maatregelen getroffen. Zo is het verboden om varkensbloed te verwerken in varkensvoer. Eerder werden al diverse vervoersverboden afgekondigd. Er zijn geluiden te horen dat Chinese varkenshouders deze proberen te passeren, middels smokkelroutes en vervalste documenten.

Laag risico in Nederland
De kans dat de dierziekte in Nederland uitbreekt, is klein. Dit staat in een verklaring van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarin staat dat deskundigen de kans zeer klein achten dat het virus, door migratie van wilde zwijnen, overslaat naar Nederland. De kans dat dit gebeurt door menselijk handelen is groter, maar wordt als klein tot medium geschat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Jos Gommers 26 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880053/nieuwe-uitbraken-in-belgi-en-china]Nieuwe uitbraken in België en China[/url]
Waar haalt minister schouten de wijsheid vandaan dat het uitbreken van AVP in Nederland de kans zeer klein is
Tiphisch uitspraak door iemand die niet bij de les is
PERSONO NON GRATA
JO'S GOMMERS
SLACHTOFFER VARKENSPEST 1997
Toon van Hoof 26 September 2018
Helemaal met Jos Gommers eens. Er is hier weinig verschil met België. De kans dat personen het over kunnen brengen is in Nederland net zo groot als in België. En of het nu in Maastricht neervalt of in Noord Friesland. Dat maakt voor ons land en dus de Nederlandse varkenshouderij niks uit. Het is alleen wachten op de dag dat het gaat gebeuren. Een failliet van de Nederlandse en Belgische varkenshouderij tot gevolg. Koude sanering wat ook nog goed in het straatje past van de anti diergroeperingen en milieufanaten. De angst heerst volop dat deze laatste ons ook nog wel eens een handje zouden willen helpen. Om om te kiepen dan.
Huub 26 September 2018
Ongelooflijk die uitspraken van mevrouw Schouten.
Wat een stelletje naïevelingen daar in Den Haag.
harry 26 September 2018
hier in België zeggen de groenen dat de jagers dit virus overgebracht hebben door te gaan jagen in Polen en zo dit virus meegebracht aan hun schoeisel. De jagers hebben er geen enkel baat bij dit te doen.
Maar wie zegt ons dat de groenen dit niet hebben gedaan? als er pest uitbreekt, alle grenzen direct dicht, prijzen omlaag, varkensboeren failliet of stoppen , dus weer zoveel dieren minder, en dat is hetgene wat ze willen toch?
Abonnee
Knor 26 September 2018
Je merkt aan dit soort uitspraken dat de minister nooit een dierziekte van nabij heeft meegemaakt anders zou je niet zo naief handelen. En als het uitbreekt dan zal ze er financieel niet op achteruit gaan. Ongelooflijk dat de LTO zich hier bij neerlegt en niet de minister voor onbehoorlijk bestuur voor de rechter sleept.
Drikus 26 September 2018
In 1997 riep toen van Aertsen bij uitbraak van varkenspest dit hebben wij zo onder de knie . Deze boer treft geen blaam . Ik hoef niet te vertellen wat er na gebeurt is . Toen dit niet lukte zocht hij zondebokken (rommelaars onder de boeren, transportteurs ,Ki,Enz ) Wat daarna aan opkoop , varkens vrije zone, Log gebieden enz. verzonnen is deels wel uitgevoerd maar veel zaken waren onmogelijk of te duur . Maar uiteindelijk zijn er weer deel bedrijven gesaneerd of de nek omgedraaid . Kost prijs omhoog opbrengst prijs kan deze niet bijhouden . Nu heeft de oveheid zelf de mogelijkheid geschapen dat door verbindings zones de wilde varkens heel makkelijk ander gebieden in kunnen nemen . Nul stand wordt onmogelijk gemaakt door bejagen met regels en wetten moeilijk te maken . Niet onmogelijk is dat door menselijk toedoen het wilde varken in bepaalde gebieden terecht gekomen .Nu maakt de minister waarschijnlijk dezelfde fout als toen . Van wij hebben het goed voor elkaar . Dus als het uit zou breken zullen er weer zonde bokken gezocht moeten worden . Want de wilde varkens zullen dan niet de schuld krijgen . Er zal wel iemand gerommeld hebben . Dus ze zullen wel weer gaan ingrijpen met zinvollen maatregelen in hun ogen . Het weg houden van de wilde varkens paste niet in hun natuur beleid en zou ook te eenvoudig zijn geweest . En bij terug brengen naar nulstand zou men ook deel burgers tegen de haren instrijken . Zo lang ze niet in de stad wandelen zijn ze nog heilig . Maar een ding is zeker niet alleen de boer krijgt last als er over enkele jaren duizenden in nul stand gebieden rond zwerven komen zo ook in de stad de tuin omploegen en afval ton omstoten En dan is afschieten niet meer erg . Het is eigenlijk meer een kiezers belang dan economies belang .Veel burgers weinig boeren .
bookeskook 27 September 2018
Ja Driekus het gaat om de kiezers. Als de eerste kinderen of pony's door een wolf worden aangevallen dan zal pijnlijk duidelijk worden wat een natuurlijke rangorde behelst en zal de politiek met maatregelen moeten komen en als de wilde varkens de randstad beginnen om te ploegen dan komt er wel reactie vanuit de pers en vervolgens als makke schapen, de politiek!
Het zal wel niet lang meer duren vooraleer er een partij voor omnivoren opgericht wordt om de huidige dierenwaanzin een halt toe te roepen als antwoord op PVD.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden