Shutterstock

Nieuws Vietnam

'Afrikaanse varkenspest in Vietnam is nationale ramp'

23 Maart 2019 - 1 reactie

De Food and Agriculture Organization (FAO) is van mening dat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Vietnam als een nationale ramp moet worden beschouwd. Het virus verspreidt zich namelijk in een hoog tempo.

Vietnamezen zijn veelal afhankelijk van de varkensproductie en zo'n 2,5 miljoen inwoners van het land zijn zelf actief als varkenshouder. Mocht de productie in groten getale afnemen, als gevolg van de dierziekte, dan heeft dat dus enorme gevolgen voor een aanzienlijk gedeelte van de bevolking.

Dat is ook de reden waarom de FAO vindt dat Vietnam de situatie rondom Afrikaanse varkenspest uit moet roepen tot een nationale ramp. Dit geeft de Vietnamese overheid tevens speciale bevoegdheden, waardoor het sneller en gemakkelijker kan ingrijpen bij een noodsituatie.

Duizenden dieren geruimd
In het land zijn ondertussen al 239 uitbraken van Afrikaanse varkenspest gemeld. Om verdere verspreiding van de dierziekte te voorkomen, heeft Vietnam 25.000 dieren geruimd. Dit is overigens fiks minder dan in China. Daar zijn momenteel 113 uitbraken gemeld, maar al wel ruim 1 miljoen varkens geruimd.

Wat wel opvallend is, is dat er in Vietnam een aantal volledig geïsoleerde gevallen van Afrikaanse varkenspest zijn aangetroffen. Zo is 13 maart een uitbraak vastgesteld op een varkenshouderij die ongeveer 350 kilometer is verwijderd van de dichtstbijzijnde uitbraak. Dit suggereert dat de verspreiding een stuk grootschaliger is dan wordt gemeld.

boerenbusiness.nl

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jambon ardennais 24 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881777/afrikaanse-varkenspest-in-vietnam-is-nationale-ramp]'Afrikaanse varkenspest in Vietnam is nationale ramp'[/url]
Hebben ze daar ook via de boswachter uit de Ardennen, in samen werking met enkele poolse geld graaiers een paar everzwijnen naartoe gesleept?.
De vlaamse varkenshouder is de pineut. Eens weg van het erf kan het graaien beginnen richting ChinA EN KOREA.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest grossiert weer in Vietnam

Nieuws Varkens

Vietnam legt import van Thaise varkens stil

Nieuws Varkens

AVP blijft probleem, nieuw geval in Noord Duitsland

Analyse Varkens

Groei van de varkensstapel in Rusland is gestopt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief