Shutterstock

Nieuws China

Chinese varkensprijs gaat met 70 procent stijgen

18 April 2019 - Tim Roetman

De Chinese overheid verwacht dat de varkensprijs in het land over de tweede helft van 2019 met meer dan 70% gaat stijgen. Dat is met name het gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China.

Het feit dat de Chinese overheid verwacht dat de varkensprijs in het land gaat stijgen, heeft voornamelijk te maken met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Zo liet de overheid in februari al weten dat de varkensstapel met 16,6% is gekrompen, ten opzichte van 1 jaar eerder.

Import neemt toe
Door de kleinere varkensstapel zijn er tekorten in de markt ontstaan. De consumentenprijzen voor varkensvlees zijn over maart dan ook met 6,3% gestegen tot 19 yuan (€2,51) per kilo. Deze prijzen lagen 1 jaar eerder nog 7,6% lager. De verwachting is dus dat de prijsstijgingen gedurende het jaar doorzetten.

China wil de bevolking echter kost wat kost tevreden houden, wat maakt dat de varkensvleesimport de laatste periode flink is toegenomen. In de tweede week van april importeerde het land 73.700 ton varkensvlees uit de Verenigde Staten. In de afgelopen 6 jaar heeft China nog niet eerder in 1 week tijd zoveel vlees uit de Verenigde Staten geïmporteerd.

Recordhoogtes
Tang Ke, een analist bij het Chinese landbouwministerie, verwacht dat de varkensprijs in China recordhoogtes gaat bereiken. De prijzen lieten in de maand maart al een enorme stijging zien, al zijn de varkensprijzen in de periode daarna wel licht gedaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden