Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Azië ruimt 4 miljoen dieren wegens AVP

1 Juli 2019 - Kimberly Bakker

De Aziatische landen die getroffen zijn door Afrikaanse varkenspest (AVP) hebben gezamenlijk al meer dan 4 miljoen dieren geruimd. Dit in de hoop een verdere verspreiding van deze dierziekte tegen te gaan.

In Vietnam zijn sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest de meeste dieren geruimd: 2,8 miljoen. Dit heeft te maken met het feit dat vooral de grootschalige varkenshouderijen in het land getroffen zijn door de ziekte, laten ambtenaren aan Euromeatnews weten. De dierziekte is ook gemeld in onder meer Mongolië, Cambodja, Noord-Korea en Laos. Van die landen zijn echter (nog) geen concrete cijfers over het aantal geruimde varkens bekend.

Daarnaast tonen de cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw aan dat in China tot nu toe 1,1 miljoen dieren geruimd zijn, al kijken analisten behoorlijk sceptisch naar deze cijfers. De verwachting is namelijk dat het werkelijke aantal uitbraken (en daarmee ook het aantal slachtingen) vele malen hoger ligt. Dit omdat alle provincies in China geconfronteerd zijn met uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Krimp in varkensstapel
Rabobank liet eerder al weten dat de Chinese varkensstapel vanwege de uitbraken zomaar eens met 20% à 70% kan slinken. Edgar Wayne Johnson, een dierenarts die 14 jaar in China heeft doorgebracht, zegt zelfs dat het verlies momenteel al circa 50% bedraagt. Ook verschillende producenten van vaccins en genetica verwachten dat het verlies op dit moment al 40% tot 50% is.

Volgens Chinese functionarissen was de varkensstapel in mei van dit jaar 23,9% lager dan in mei 2018. Zij melden tevens dat de varkensprijzen naar verwachting aan het einde van het jaar met 70% gestegen zijn, gezien het feit dat varkensvlees circa 60% van de totale Chinese vleesconsumptie bedraagt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden