Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Varkensindexen kiezen tegengestelde richting

3 Juli 2019 - Kimberly Bakker

Het rendement van de varkenshouderij laat in de eerste week van de maand juli een duidelijke splitsing zien: daar waar de Countus Biggenindex in week 26 een daling heeft ingezet, laat de Countus Vleesvarkensindex juist zien dat het de weg naar boven heeft gevonden.

In de laatste weken van juni wist de Countus Biggenindex redelijk stabiel te blijven en noteerde deze om en nabij de 159 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt. Inmiddels tekenen zich al een aantal weken donkerdere wolken af boven de Nederlandse biggenmarkt. Dit zorgde er maandag 1 juli al voor dat de DCABestPigletPrice een daling liet zien.

Door de daling in de biggenprijzen laat ook de Countus Biggenindex in de eerste week van de maand juli een neerwaartse beweging zien. De Index daalt namelijk met 3,6 punten tot 155,9 punten. Daarbij wijst de prognose van de Biggenindex uit dat het rendement op de korte termijn niet zal verbeteren.

De Countus Biggenindex komt begin juli uit op 155,9 punten.
De prognose laat zien dat de Biggenindex de neerwaartse lijn heeft ingezet.

Vleesvarkensindex stijgt
Het rendement van vleesvarkenshouders laat echter duidelijk een ander beeld zien. Waar de Countus Biggenindex de daling inzet, lijkt de Countus Vleesvarkensindex de weg naar boven te hebben gevonden. Deze Index noteert begin juli 136,2 punten, wat een stijging van bijna 7 punten is. Het rendement van vleesvarkenshouders laat hiermee al een aantal weken op rij een stijging zien.

Ook wanneer we kijken naar de prognose van de Vleesvarkensindex is te zien dat deze behoorlijk afwijkt van de prognose van de Biggenindex. De verwachting is dat het rendement van de vleesvarkenshouders op termijn blijft stijgen. Echter, gezien het feit dat de prijzen in de vleesverkopen de afgelopen weken gedaald zijn, kan het ook zo maar zijn dat de verwachte piek pas aan het einde van de zomer gehaald gaat worden.

De Vleesvarkensindex noteert begin juli 136,2 punten.
De verwachting is dat de Vleesvarkensindex op termijn blijft stijgen.

Klik hier voor meer grafieken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox