Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest verandert handelsstromen

31 Juli 2019 - Kimberly Bakker

Afrikaanse varkenspest verspreidt zich in een rap tempo door Azië, maar ook Europa is de dans niet ontsprongen. Rabobank meldt in een nieuw rapport zelfs dat het in sommige gevallen jaren kan duren voordat de productieniveaus zich weer op een relatief normaal niveau bevinden.

De zeer besmettelijke dierziekte heeft zich inmiddels al gesetteld in Laos, Vietnam en Cambodja. Ook zijn recent nieuwe gevallen ontdekt in Noord-Korea. Aangezien het virus zich snel kan verspreiden, verwacht Rabobank dat alle Aziatische varkenslanden dit jaar nog besmet kunnen raken met Afrikaanse varkenspest. Als gevolg van de ziekte verwacht de bank tevens dat de Vietnamese varkensvleesproductie in 2019 met 15% tot 20% daalt, vergeleken met 2018.

Niet alleen Azië wordt geteisterd door het virus, want ook in Europa heeft het zijn weg gevonden. Het grootste verschil met Azië is echter dat het in Europa voornamelijk om uitbraken onder wilde zwijnen gaat en niet over uitbraken op varkensbedrijven. Daarbij hebben met name de Baltische staten en het oosten van Polen al jaren last van de dierziekte. Ook België werd eind vorig jaar getroffen, maar boekt inmiddels goede vooruitgang bij het uitbannen van de ziekte.

Herstel van ruim 5 jaar
Als we kijken naar de situatie in China, waar alle provincies getroffen zijn door het virus, dan verwacht Rabobank dat het minstens 5 jaar kan gaan duren voordat de varkensvleesproductie zich hersteld heeft naar eerdere productieniveaus. Op basis van recente ontwikkelingen verwacht de bank dat de bedrijfsverliezen in China nu 40% bedragen en dat deze kunnen oplopen naar meer dan 50% aan het einde van het jaar.

Daarnaast voorziet de bank een lagere varkensvleesproductie, wat vooral veroorzaakt wordt door de forse toename in het aantal slachtingen over het eerste halfjaar van 2019. "Het productieverlies vanuit China heeft de wereldwijde handelsstromen veranderd", zo schrijft Chenjun Pan, senior analist bij Rabobank in het rapport. Ook Europa ziet kansen in China, wat terug te zien is in recente exportcijfers. In de eerste 5 maanden van 2019 steeg de export naar China namelijk met 41%, vergeleken met afgelopen jaar.

De marktspeculatie heeft eveneens bijgedragen aan de volatiliteit van de internationale prijzen. De druk voor verdere prijsstijgingen zal er tevens voor zorgen dat traditionele varkensvleesimporteurs (zoals Mexico, Japan en Zuid-Korea) proactief moeten concurreren. Volgens de bank leidt dit op de langere termijn tot hogere kosten. Daarbij zorgt het krappe aanbod ervoor dat de Chinese varkensprijs op weg is om het record uit 2016 te verbreken.

Meer factoren
De handelsstromen worden ook aangetast door het feit dat de export uit Brazilië steeds verder toeneemt, wat vooral komt door de terugkeer naar de Russische markt. Daartegenover staat dat de Filipijnen de invoer van varkensvlees uit Vietnam, Cambodja, Japan, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Oostenrijk juist heeft opgeschort. Dit vanwege de angst voor een eventuele besmetting met Afrikaanse varkenspest.

Niet alleen onderwerpen die gerelateerd zijn aan Afrikaanse varkenspest hebben invloed op de veranderende handelsstromen. Volgens Rabobank heeft ook de zeer onstabiele handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China grote invloed. Mocht China de handelstarieven op Amerikaans varkensvlees namelijk opheffen, dan zullen de handelsstromen wederom veranderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden