Rendement varkenshouderij

Robert Hoste

Interview Robert Hoste (WUR)

'Varkens houden voor wereldmarkt vraagt moed'

Varkenshouders worden geconfronteerd met extreem volatiele marktomstandigheden. Hoewel er afgelopen periode wat optimisme heerste over het marktverloop heeft dat inmiddels weer plaatsgemaakt voor zorg. De kosten stijgen nog sneller en de opmars van de opbrengstprijzen komt tot stilstand. In gesprek met Boerenbusiness geeft varkenseconoom Robert Hoste van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) aan dat varkens produceren voor de wereldmarkt anno 2022 'echt heel veel moed vraagt' en dat de kostprijs van varkensvlees inmiddels rond de €2 per kilo geslacht gewicht ligt.
18 April 2022
varkens - agri

Analyse Varkens

Rendement varkens kruipt uit dal, blijft historisch laag

De varkenshouderij kan, na een lange periode van prijsdruk, eindelijk weer naar boven kijken. Dat de stemming in de sector - ondanks de recente prijsverhogingen - nog niet opperbest is, blijkt duidelijk uit de DCA-varkensindexen. De standen blijven historisch laag.
7 Maart 2022
insemineren

Nieuws Varkens

'Forse daling inseminaties varkens laatste kwartaal'

Het aantal verkochte doses varkenssperma lijkt vanaf het vierde kwartaal van 2021 flink te zijn teruggelopen. Dat blijkt uit navraag bij diverse Nederlandse KI-organisaties. Het is een aanzet naar een verdere krimp van de Nederlandse varkensstapel in 2022.
14 Februari 2022
varkens - agri

Nieuws Varkens

Ook vleesvarkenshouder voelt nu de pijn in crisis

Waar tot nog toe de meeste pijn in de varkenssector bij de vermeerderingsbedrijven zat, is het saldo op vleesvarkensbedrijven inmiddels ook naar een bedroevend niveau gezakt. Ondertussen blijven ook de marges van zeugenbedrijven ver onder de langjarig gemiddelden.
4 Februari 2022
Boerenbusiness herstel

Nieuws Varkens

'Liquiditeit varkensbedrijf knelt, maar wel perspectief'

Hoewel varkensbedrijven door een moeilijke periode gaan en de productie de komende jaren 10% tot 20% gaat krimpen, is er voor ondernemers die continueren wel perspectief in de varkenssector. Dat schrijft de bank ABN Amro in een rapport over de varkenshouderij. Op korte termijn is het vooruitzicht echter somber en is aanvullende financiering soms nodig, stelt directeur Agrarische bedrijven Pierre Berntsen.
1 Februari 2022
varkens - agri

Inside Varkens

Economisch plaatje varkens deplorabel

Een rendementsbarometer kunnen we de DCA Biggen Index eigenlijk al lang niet meer noemen. Zwarte cijfers worden er al een tijdje niet meer geschreven en in september zijn de verliezen voor bedrijven in de sector verder opgelopen. Het rendement van vleesvarkenshouder daalt, hoewel in mindere mate, ook mee. 
13 Oktober 2021
biggen

Inside Varkens

Rendementsbarometer biggen naar crisisniveau

Al sinds juni is het kommer en kwel op de varkensmarkt. De rendementsbarometers van zowel biggen als vleesvarkens gingen over de afgelopen maand dan ook verder onderuit. Met name in de zeugenhouderij wordt pijn geleden.
15 September 2021
financieel euro

Inside Varkens

Rendement vleesvarkens herstelt sterk in mei

Het rendement in de Nederlandse varkenshouderij steeg in mei. Vooral de DCA Vleesvarkens Index maakten een flinke stap omhoog. Ondanks de stijgingen staan zowel de DCA Vleesvarkens Index als de DCA Biggen index nog onder de 5-jarig gemiddeldes. Beiden indexen profiteerden van gestegen varkens- en biggenprijzen.
2 Juni 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox