Vion Food Group

Nieuws Good Farming Balance

Weinig animo voor vaste varkensprijs bij Vion

3 September 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

Er is op het moment nauwelijks belangstelling voor de langetermijnvarkensprijs (LTP) die Vion begin vorig jaar heeft gelanceerd. In plaats van dat varkenshouders de neerwaartse prijsrisico's afdekken, willen zijn nu met name profiteren van de fors gestegen weeknoteringen.

Dat Vion sinds 2018 de langetermijnprijs aanbiedt, is gerust revolutionair te noemen. Deze prijs is een onderdeel is van 'Good Farming Balance'. De varkensmarkt wordt vanouds gedomineerd door weekprijzen, welke soms een grillig karakter vertonen. De langetermijnprijs is hier juist de stabiele tegenhanger van. Gesloten varkensbedrijven kunnen op deze manier het prijsrisico minimaliseren door ook hun voerprijzen vast te leggen.

Een rondgang langs diverse producenten en handelaren leert dat zij de varkensprijs momenteel echter niet voor een langere termijn vastzetten, maar juist bewust kiezen voor de weekprijs. De geringe animo voor het concept wordt ook door Vion onderkend.

Recordhoge weekprijzen
Koen van Bergen, de directeur Livestock and Supply Chains binnen Vion Pork, is hier echter niet verbaasd over. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China, zijn de varkensprijzen in de wereld hard gestegen. De Vion-weeknotering heeft medio augustus zelfs het record uit 2013 geëvenaard. Zodoende kan hij begrijpen dat de varkenshouders minder bereid zijn hun opbrengsten vast te leggen. Bij neerwaartse noteringen is de beweging waarschijnlijk andersom, verwacht Van Bergen.  

Ondanks beperkte belangstelling, gaat Vion wel door met het aanbieden van de langetermijnprijs. De LTP-systematiek kent een langetermijnscope. De ervaringen die in de afgelopen 1,5 jaar zijn opgedaan, worden gebruikt om het systeem verder te ontwikkelen. Hoeveel varkenshouders in de achterliggende periode hebben meegedaan, wil het vleesconcern vanuit concurrentieoogpunt niet zeggen. Wel laat Van Bergen weten dat, van de deelnemende leveranciers binnen Good Farming Balance, ongeveer 85% kiest voor het Prijs Index Garantie-concept (PIG). Zij krijgen gegarandeerd een concurrerende varkensprijs uitbetaald, gebaseerd op een aantal Europese noteringen.  

Historische voerwinst
De basis voor het vaststellen van de langetermijnprijs is de historische voerwinst. Dat betreft de gemiddelde voerwinst per afgeleverd varken in de afgelopen 12 jaar. De hoogte van de LTP wordt gebaseerd op de MAS-Index en wordt per periode alleen aan de deelnemende varkenshouders gecommuniceerd. Door de koppeling met de index biedt het concern de varkenshouders de mogelijkheid om een gemiddelde historische voerwinst te realiseren. 

Een deelnemende varkenshouder zegt dat hij momenteel niet meedoet, omdat de langetermijnvarkensprijs zich enkel baseert op historische data. De 'Afrikaanse varkenspest-premie' zit hierdoor bijvoorbeeld niet verdisconteerd in de prijs. Desalniettemin uiten diverse deelnemers hun tevredenheid over het systeem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
info 3 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883841/weinig-animo-voor-vaste-varkensprijs-bij-vion]Weinig animo voor vaste varkensprijs bij Vion[/url]
In de jaren 80 en 90 waren de prijzen altijd boven de 2 euro per kg zolang dat niet weer zo is zijn de prijzen slecht dus de prijs moet voor vaste prijzen boven de 2 euro zijn om de varkenshouder een waardig inkomen te geven. Een dir. van een redelijk bedrijf ontvangt zonder enige risico gewoon tussen de 50 en 100.000 euro per jaar, mag de boeren ondernemer dat ook eens de volgende 20 jaar verdienen.
speklap 6 September 2019
ik heb zeker interesse om mijn prijs lang vast te leggen. maar wel voor minimaal 2 euro/ kg

voorzie komende weken weer een paar stapjes die richting op.
Frans 6 September 2019
Twee euro is bodem. China inmiddels € 3,50.
tempo 6 September 2019
prijs had hier allang 2,50 moeten zijn,
wordt moment veel verdient in handel,vooral naar china.
jammer voor de boer dat ze niet meer krijgen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Waarom Vion er financieel zo beroerd voorstaat

Nieuws Varkens

Continuïteit Vion in gevaar na nieuw financieel debacle

Analyse Varkens

Promotie van CFO Klimp bij Vion is niet onlogisch

Nieuws Ondernemen

Vion laat andere CEO de nieuwe strategie uitvoeren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden