Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Filipijnen bevestigen Afrikaanse varkenspest

11 September 2019 - Kimberly Bakker

De autoriteiten op de Filipijnen bevestigen dat er Afrikaanse varkenspest is aangetroffen. Ondertussen laat de overheid in Vietnam weten dat het land naar verluidt met een tekort van 500.000 ton varkensvlees te maken krijgt.

Het ministerie van Landbouw op de Filipijnen bracht half augustus naar buiten dat het een onderzoek zou laten uitvoeren naar het fors gestegen aantal dode varkens in de regio rondom Manilla. Daaruit blijkt nu dat de dieren besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. Het onderzoek toont aan dat 14 van de 20 dieren positief getest zijn op het virus. De autoriteiten in het land melden dat de 7.416 varkens in een straal van 1 kilometer rond de getroffen gebieden zijn afgemaakt.

Het Filipijnse ministerie denkt dat de dierziekte middels voedselresten of afval van restaurants of hotels op de backyard farms (kleinschalige, niet-geregistreerde varkensbedrijven) terecht is gekomen. Daarom zijn onder meer de maatregelen voor het vervoer van vleesproducten en levende dieren aangescherpt.

Azië zwicht onder virus
De Filipijnen zijn het negende land in Azië waar Afrikaanse varkenspest is aangetroffen. Ook China, Noord-Korea, Mongolië, Laos, het Aziatische deel van Rusland, Cambodja, Myanmar en Vietnam zwichten onder het virus. Dat laatstgenoemde land heeft inmiddels ook gemeld dat het (als gevolg van de uitbraken) voor het einde van dit jaar naar verluidt te maken krijgt met een varkensvleestekort van 500.000 ton.

Door de dierziekte zijn in Vietnam inmiddels meer dan 4 miljoen varkens geruimd. Daardoor is de varkensvleesproductie fors afgenomen en moet het land nu de wereldmarkt op voor varkensvlees. Dit zorgt ervoor dat de varkensvleesprijzen in het land, net zoals in China, in rap tempo stijgen. Op dit moment liggen de prijzen rond de 47.000 tot 50.000 Vietnamese dong per kilo (€1,83 tot €1,95 per kilo).

Chinese varkensstapel
Diverse analisten hebben berekend dat de varkens- en zeugenstapel in China sinds juli vorig jaar met 32% is gedaald, als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Als dit percentage omgezet wordt in varkens, dan zou het gaat om een afname van 140 miljoen varkens. Daarvan zijn 60 miljoen varkens in de afgelopen 5 maanden geruimd. Ter vergelijking: de afname in het aantal varkens in China staat bijna gelijk aan de totale Europese varkensstapel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden