Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest nu ook op Filipijnen?

19 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Op de Filipijnen wordt momenteel onderzocht of er Afrikaanse varkenspest is aangetroffen in het land. Het onderzoek wordt ingesteld nadat het aantal dode varkens de afgelopen weken fors is toegenomen. Het virus heeft er daarnaast voor gezorgd dat de varkensstapel in China vorige maand met ruim 30% afgenomen is.

Op de Filipijnen is een crisisteam opgezet om te bepalen of er Afrikaanse varkenspest in het land is aangetroffen. Een reden voor het onderzoek is het feit dat in een aantal gebieden uitzonderlijk hoge sterftecijfers zijn genoteerd. Het landbouwministerie wil, volgens persbureau Reuters, niet specificeren om welke regio's het gaat. De uitkomsten van het onderzoek worden pas over 2 weken verwacht.

Het Zuidoost-Aziatische land heeft afgelopen jaar al diverse maatregelen genomen om de dierziekte buiten de deur te houden. Zo verbiedt het de import van varkens en varkensvlees uit onder andere Duitsland, Noord-Korea, België, Hongarije, Polen, Rusland, Vietnam, China, Bulgarije en Mongolië.

Varkensstapel in China
De ziekte heeft ook in China grote gevolgen voor de varkensindustrie. Als gevolg van de uitbraken is de varkensstapel in het land in juni met 32,2% afgenomen, ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Uit de cijfers van het ministerie blijkt daarnaast dat de zeugenstapel in diezelfde periode met 31,9% is gedaald.

De daling in het aantal varkens en zeugen is aanzienlijk groter dan in de maand juni. In die maand kromp de varkensstapel namelijk met 25,8% en de zeugenstapel met 26,7%. De cijfers van het Chinese ministerie worden echter niet door iedereen als betrouwbaar gezien. Dit is ook de reden dat verschillende analisten verwachten dat de varkensstapel al met ruim 50% is afgenomen. Ook wordt verwacht dat de daling de komende maanden verder doorzet.

Doordat de varkensstapel in China zo hard slinkt, stijgen de prijzen in het land naar recordhoogtes. Zo werden biggen (circa 30 kilo) begin augustus in sommige regio's verkocht voor 1.200 yuan (€152,50), wat 2 keer zo duur is als vorig jaar in die maand. Varkens met een gewicht van 20 kilo gingen gemiddeld weg voor omgerekend €111 per dier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden