Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest breidt uit in Hongarije

2 Oktober 2019

De autoriteiten in Hongarije hebben 5 nieuwe gevallen van de Afrikaanse varkenspest aangetroffen. De ziekte is aangetroffen in karkassen van wilde zwijnen in de buurt van Boedapest, zo schrijft Reuters.

In een jachtgebied in Budakeszi, wat ten westen van Boedapest ligt, zijn afgelopen week 5 gevallen van Afrikaanse varkenspest aangetroffen. In eerste instantie was de doodsoorzaak van de wilde zwijnen onduidelijk, waarna de autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld. Daaruit is gebleken dat het om Afrikaanse varkenspest gaat.

Oorzaak nog onduidelijk
Volgens de voedselwaakhond Nebih hebben verschillende toeristen het gebied in de afgelopen week bezocht. Die toeristen kwamen onder meer uit landen waar al Afrikaanse varkenspest heerst. Dit wordt dan ook als serieuze insleepbron gezien. Daarnaast onderzoekt de organisatie ook de mogelijkheid van een binnenlandse besmetting. In Hongarije heerst het virus namelijk al sinds april 2018 en uit cijfers blijkt dat er inmiddels ruim 900 gevallen zijn aangetroffen.

Een van de belangrijkste dierenartsen in Hongarije heeft de overheid nu verzocht om alle wilde zwijnen in het gebied te ruimen. Daarnaast roept Nebih de varkenshouders op om alle ingestelde voorzorgsmaatregelen te handhaven, om zodoende een verspreiding van het virus naar varkens te voorkomen.

Meer landen
Hongarije is niet het enige land dat kampt met Afrikaanse varkenspest, want in de Europese Unie zijn inmiddels 10 landen geïnfecteerd geraakt. Vooral in Bulgarije en Roemenië zijn over de afgelopen maanden veel uitbraken geconstateerd.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

AVP blijft probleem, nieuw geval in Noord Duitsland

Analyse Varkens

Groei van de varkensstapel in Rusland is gestopt

Nieuws Varkens

Duitsland schiet zwijnen af in strijd tegen AVP

Nieuws Varkens

Italië meldt uitbraak Afrikaanse varkenspest

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief