Shutterstock

Nieuws Export

Slachterij Gosschalk goedgekeurd voor China

14 Oktober 2019 - Wouter Baan

Exportslachterij Gosschalk uit het Gelderse Epe heeft onlangs een exportlicentie verkregen om varkensvlees richting China te mogen exporteren.

Daarmee is Gosschalk (na Vion, Van Rooi, Compaxo en Westfort) de vijfde Nederlandse slachterij die 'China-proof' is, blijkt uit documenten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Van de slachterijen is Gosshalk, dat naar schatting 10.000 varkens per week slacht, de kleinste speler. Gosschalk zelf wil niet reageren op de verkregen licentie. 

Lucratieve afzetmarkt 
Een exportlicentie voor China is interessant voor slachterijen, omdat het land (met krap 1,4 miljard inwoners) een lucratieve afzetmarkt is. Vooral dit jaar is de vraag ongekend goed. Dit komt doordat de varkensstapel in China op een halvering afstevent als gevolg van Afrikaanse varkenspest. Volgens Rabobank loopt het vleestekort volgend jaar op tot 20 miljoen ton.

De goede Chinese vraag komt tevens tot uiting in de exportcijfers. In de eerste 7 maanden van dit jaar exporteerden de Nederlandse slachterijen ruim 160.000 ton karkasgewicht, terwijl dat in dezelfde periode in 2018 ongeveer 100.000 ton was. Dit leverde een slordige €250 miljoen op, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Lastig pakket
De aanhoudende goede Chinese vraag maakt dat de varkensprijzen in de doorgaans zwakke najaarsmaanden makkelijk standhouden. Slachterijen die niet naar China kunnen exporteren, bevinden zich echter wel in een lastig pakket. Zij moeten naar eigen zeggen dure varkens varkens kopen, maar krijgen dit niet doorvertaald richting hun afnemers.

Danish Crown besloot daarom bijvoorbeeld om de locatie in het Duitse Teterow, die niet 'China-waardig' was, te sluiten. Daarnaast heeft ook de vleesverwerkende industrie al herhaaldelijk hun zorgen geuit over de opgelopen varkensprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden