Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Indonesië getroffen door Afrikaanse varkenspest?

11 November 2019 - Kimberly Bakker

Hoewel nog niets officieel bevestigd is, laten bronnen binnen het Indonesische ministerie van Landbouw bij Reuters weten dat er in de provincie Noord-Sumatra Afrikaanse varkenspest aangetroffen is. In China, waar het virus al ruim 1 jaar heerst, worden nieuwe maatregelen getroffen tegen het tekort aan varkensvlees.

Uit onderzoek naar 4.000 dode varkens in de provincie Noord-Sumatra is gebleken dat die dieren zijn gestorven als gevolg van een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest, zo schrijft Reuters. Opvallend is dat het virus nog niet officieel bevestigd is en dat partijen binnen de overheid elkaar tegen spreken. Zo meldt een provinciale functionaris dat alle 4.000 dieren zijn gestorven aan klassieke varkenspest, terwijl de directeur Diergezondheid van het ministerie zegt dat een aantal dieren ook positief zijn getest op Afrikaanse varkenspest. Om hoeveel dieren dat gaat, is overigens niet bekend.

Fadjar Sumping Tjatur Rassa, de directeur van de afdeling Diergezondheid binnen het ministerie van Landbouw in Indonesië, zegt daarnaast dat de overheid meerdere maatregelen heeft genomen om verspreiding tegen te gaan. Zo moeten karkassen onmiddellijk begraven worden en moeten de getroffen gebieden gedesinfecteerd worden.

China sluit deal met Danish Crown
Het Chinese staatsbedrijf COFC heeft een handelsovereenkomst gesloten met Danish Crown. Om fikse tekorten op de Chinese varkensvleesmarkt te voorkomen, neemt het bedrijf in 2020 voor $100 miljoen aan varkensvlees af van Danish Corwn. Reuters meldt dat de 2 partijen op de International Import Expo in Shanghai een voorlopige overeenkomst hebben getekend. Om welke volumes het gaat, is niet bekendgemaakt.

Volgens Lars Albertsen, de verkoopdirecteur bij Danish Crown, is de deal een van de grootste overeenkomsten die het bedrijf in lange tijd gesloten heeft. Daarbij verwacht hij in de toekomst nog grotere volumes te kunnen verschepen naar China. "Er is een groot tekort aan varkensvlees in het land. De kans is dus groot dat het meer wordt", zei hij.

Meer dan 70.000 varkens geruimd
Ook op de Filipijnen verspreidt Afrikaanse varkenspest zich in rap tempo. Het landbouwministerie laat weten dat er inmiddels ruim 70.000 varkens geruimd zijn. Dat is 0,55% van de totale varkensstapel van ongeveer 12,7 miljoen varkens. Overigens waren niet alle dieren besmet met het virus. Ongeveer 66% van de varkens is namelijk preventief geruimd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden