Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Zuid-Korea ruimt 47.000 varkens door varkenspest

18 November 2019 - Kimberly Bakker

Autoriteiten in Zuid-Korea hebben afgelopen weekend 47.000 varkens geruimd als gevolg van Afrikaanse varkenspest. Deze massale ruimingsactie leverde wel wat huiverige beelden op. Ook in andere Aziatische landen verspreidt de dierziekte zich in rap tempo door.

In Zuid-Korea zijn dit weekend, bij de grens met Noord-Korea, preventief 47.000 varkens geruimd. Op deze manier hoopt het verdere verspreiding tegen te houden. Echter, doordat de autoriteiten geen plastic containers meer hebben om de geruimde varkens in te begraven, is er bloed in een nabijgelegen rivier terechtgekomen, schrijven diverse media. Het betreft de zevende grootste rivier van Korea en de bevolking vreest nu dat de dierziekte zich snel naar andere provincies kan verspreiden.

De autoriteiten verwierpen die gedachte door te zeggen dat de geruimde varkens waren ontsmet voordat ze werden geslacht. Ook zijn maatregelen genomen om een verdere verontreiniging van de rivier te voorkomen. Het virus werd half september ontdekt in Zuid-Korea en tot nu toe zijn er 13 gevallen gemeld.

Meer uitbraken in Azië
In de afgelopen weken zijn in het binnenland van China diverse uitbraken van Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Die uitbraken heeft het echter niet gemeld aan diergezondheidsorganisatie OIE. De laatste uitbraak die gemeld wel werd, was op 10 november. Toen werden er besmette varkens aangetroffen in een vrachtwagen. Het aantal officiële uitbraken ligt nu op 163, maar aangenomen wordt dat dit in werkelijkheid veel hoger is.

Ook in Vietnam zijn over de afgelopen periode nog weer nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Inmiddels hebben 19 van de 63 provincies meer dan 100.000 varkens geruimd als gevolg van deze ziekte. Bovenaan staat Ha Noi. In die regio zijn sinds de eerste uitbraak al ruim 541.000 geruimd. Ook in Taiwan is wederom een geval van de Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Het totale aantal staat nu op 12.

Dalende import op Filipijnen
Over de eerste 9 maanden van het jaar hebben de Filipijnen 254.890 ton varkensvlees geïmporteerd. Dit is 8,5% minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Volgens analisten van Bureau of Animal Industry komt dit onder meer door de hoge prijzen op de wereldmarkt als gevolg van Afrikaanse varkenspest in China. De verwachting is dat de prijzen voorlopig nog op een hoog niveau blijven staan.

Lees hier alles over Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Nieuws Varkens

AVP dwingt China tot nieuwe importrestricties

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox