Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

DCA: 'Varkensprijs breekt records'

18 November 2019 - Wouter Baan

De DCA Beursprijs is op vrijdag 15 november naar het hoogste ooit gestegen. De notering pluste met €0,03 tot €1,84 per kilo, waarmee (inclusief btw) de magische grens van €2 is geslecht, zo meldt DCA-Markets als uitbrenger van de notering. 

Al langere tijd is het sentiment op de varkensmarkt uitstekend. De export van Europees varkensvlees loopt als een trein, wat grotendeels te danken is aan de vraagexplosie vanuit China. Dat land kampt met uitbraken van Afrikaanse varkenspest, wat grote gaten slaat in de varkensstapel van het land. De verwachting is dat het aantal varkens in 2020 gehalveerd zal zijn. Dat komt naar schatting neer op een slordige 200 miljoen varkens.

Sentiment blijft goed
De Europese varkensprijzen trekken daardoor rap aan. De historie van de DCA Beursprijs, een belangrijke notering voor de Nederlandse markt, gaat terug tot 2005 en sindsdien zijn de prijzen voor de levende en geslachte varkens nog nooit zo hoog geweest als nu. Het vorige record dateerde uit 2013. ABN Amro rekent dan ook op uitzonderlijk hoge voerwinsten voor varkenshouders. 

De verwachting is dat hoge prijzen voorlopig aanhouden. Zeker nu het einde van het jaar nadert en de feestdagen voor extra impulsen op de vleesmarkt zorgen. Bovendien, zo is de verwachting van Rabobank, gaat China in 2020 nog fors meer importeren dan ze nu al doen.

Wil je de varkens- en biggenprijzen op de voet volgen? Neem dan een abonnement op Varkens & Voer en mis geen enkele marktontwikkeling meer. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Varkensprijs knelt teveel om paassprintje te trekken

Analyse Varkens

Varkensmarkt te mat voor nieuwe prijsstijging

Analyse Varkens

Nederlandse slachterijen opnieuw niet tot het gaatje

Analyse Varkens

Blijft varkensprijs in het spoor van Duitsland?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden