Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Polen wil leger inzetten in strijd tegen varkenspest

12 December 2019 - Kimberly Bakker

Jan Krzysztof Ardanowski, de minister van Landbouw in Polen, wil zo snel mogelijk nieuwe wetten invoeren, waardoor politie en leger bevoegd worden om wilde everzwijnen af te schieten. Op die manier hoopt het land de verspreiding van Afrikaanse varkenspest een halt toe te roepen. Ook Duitsland treft extra voorzorgsmaatregelen.

De oproep van minister Ardanowski volgt nadat een kleine maand terug Afrikaanse varkenspest aangetroffen werd in het westen van Polen. In iets minder dan 3 weken tijd heeft de dierziekte zich vervolgens in rap tempo verspreid tot op 40 kilometer van de Duitse grens. Deze nieuwe uitbraken bevinden zich daarnaast dicht bij de grootste varkensregio van Polen: de provincie Wielkopolskie, waar 30% van de varkensstapel zit.

Op de radio stelt de landbouwminister daarom voor om het leger en de politie meer bevoegdheden te geven wilde zwijnen te ruimen. "Dit gebied wordt inmiddels omheind, maar er zijn massale ruimingen nodig om het virus te stoppen", aldus de landbouwminister. De voorgestelde wetgeving moet er daarnaast voor zorgen dat iedereen die het doden van de dieren belemmert, gestraft wordt. Dit nadat milieuactivisten onlangs geprobeerd hebben de slachtingen te voorkomen. Ardanowski legt de nieuwe wet de komende weken voor aan het parlement voor snelle verwerking.

Maatregelen in Duitsland
Ook in Duitsland zijn grote zorgen ontstaan na de vondst van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in West-Polen. De autoriteiten van Duitsland hebben daarom speurhonden, drones en elektrische hekken ingezet om te voorkomen dat de wilde zwijnen de grens oversteken en de dierziekte overdragen. "Het is in mijn ogen niet langer een kwestie van of het virus Duitsland gaat bereiken, maar wanneer. De dierziekte kan immers tot 100 dagen overleven in de modder op autobanden", aldus Torsten Reinwald, de woordvoerder van de Duitse Jachtfederatie, in Times.

In de deelstaat Sasken, grenzend aan Polen, worden ondertussen jagers, dierenartsen en hulpverleners opgeleid om verschillende maatregelen in het veld te nemen. Verder in het noorden van Duitsland, in Mecklenburg-Voor-Pommeren, is een 50 kilometer lang hek aangekocht voor ongeveer €50.000. Dit hek moet ervoor zorgen dat wilde zwijnen de grens niet over kunnen steken. Aan de andere kant van het land is een speciale eenheid van 6 speurhonden opgezet om dode en zieke zwijnen te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden