Vion Food Group

Nieuws Jaarcijfers 2019

Gehaktmolen bij Vion draait plots op volle toeren

27 Maart 2020 - Wouter Baan - 15 reacties

Vion kan redelijk succesvol terugkijken op het afgelopen jaar. Het vleesconcern zag de nettowinst meer dan verdubbelen. Uitdagingen doen zich echter ook voor, want door de coronacrisis draaien de gehaktmolens ineens overuren en dat drukt de verwaarding van vlees. Tegelijkertijd ruikt Vion ook nog altijd kansen. Vooral in China.

Voor het zesde jaar op rij kan Vion groene cijfers weerleggen. De omzet steeg met 8,4% tot €5,1 miljard, vooral als gevolg van de hoge varkensprijzen. Zo passeerde de weeknotering van de slachterij in november de 'historische grens' van €2 per kilo.

€14 miljoen dividend
De hoge prijzen legde varkenshouders geen windeieren, maar ook Vion profiteerde: onder aan de streep steeg de nettowinst ruim €16 miljoen tot €26,6 miljoen. Ten opzichte van de omzet is dit echter nog steeds een flinterdunne marge. De aandeelhouders mogen gezamenlijk €14 miljoen verdelen, wat neerkomt op een slordige €275 per aandeel.

CEO Ronald Lotgerink spreekt van een prima jaar, met goede cijfers en een sterke balans. Dit is uiteraard grotendeels te danken aan de enorme vleesvraag uit China, als gevolg van Afrikaanse varkenspest in dat land. De rundvleesdivisie presteerde minder. De aanvoer van slachtkoeien was lager door de fosfaatmaatregelen in de melkveehouderij in de jaren hiervoor. Ook heef het bedrijf last van ‘goedkoop’ rundvlees dat vanuit Zuid-Europa in Europa wordt afgezet. De afzet van koeienhuiden viel ook opnieuw tegen nu lederen schoenen minder in trek zijn.

Dealen met virussen
Dit jaar heeft Vion te dealen met 2 virussen. Dat zijn Afrikaanse varkenspest, die de mondiale vleesafzet op zijn kop heeft gezet, en de gevolgen van het coronavirus. Dit biedt zowel kansen als bedreigingen. Nu de afzet naar het foodservice-kanaal is stilgevallen, is de vraag naar goedkoper vlees (zoals gehakt) fors toegenomen. De luxe vleesonderdelen zijn daarentegen moeilijker te slijten nu veel restaurants de deuren noodgedwongen vergrendeld hebben. 

Deze verschuiving heeft naar eigen zeggen een enorme invloed op de verwaarding van vlees en dwingt de inkoop- en verkoopprijzen tot een nieuwe verhouding. De Vion-weeknotering daalde in de afgelopen weken zodoende met 13 cent tot €1,95. Historisch gezien overigens nog altijd een uitstekend niveau. Of het mes de komende weken opnieuw in de varkensprijs gaat, is niet per se waarschijnlijk. De afzet naar China loopt dankzij het grote vleestekort nog altijd als een trein, zo blijkt ook uit de Europese exportcijfers over januari die fors hoger waren dan in 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Student 27 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886412/gehaktmolen-bij-vion-draait-plots-op-volle-touren]Gehaktmolen bij Vion draait plots op volle touren[/url]
Op een omzet van 5.1 miljard is een winst van 26 miljoen dus ongeveer 0.5 %. Dus er blijft een half procent over onder aan de streep. Er hoeft maar iets te gebeuren en je zit zo aan de andere kant van de streep en dan zijn de groene cjifers ineens weer rood.

Ik zou er wakker van liggen als het mijn bedrijf was.
Knor 27 Maart 2020
Gaat allemaal goed komen, bij de Vion vestiging Scherpenzeel staan deze week vrachtwagens uit Oekraïne per tiental tegelijk vlees te laden. De wereld heeft een schreeuwend tekort aan varkensvlees.
Pietje1 27 Maart 2020
De directie en bestuurders liggen daar niet wakker van,die krijgen toch een vast salaris
Janus 27 Maart 2020
En hoeveel is de winst VOOR afdracht aan de ZLTO?
Jan Veltkamp 27 Maart 2020
@Student. Je hebt gelijk dat het schamel is maar als je kijkt naar de prestaties van voor 6 jaar terug en eerder dan is het een geweldige vooruitgang gemaakt.
pietje1 27 Maart 2020
Een cooperatie hoeft geen winst te maken,het doel zou moeten zijn om structureel een zo hoog mogelijke prijs uit te betalen aan hun eigenaren,hun leveranciers
Gert 27 Maart 2020
Vion is geen coöperatie, je eerst eens ergens in verdiepen in plaats van in het wilde weg roepen.
Pietje1 27 Maart 2020
Beste Gert, ben ik vast van overtuigd waar en zou dit graag willen rectificeren wanneer dat niet klopt want heb zelf ook een grote hekel aan mensen die maar wat roepen. Dus: wie is eigenaar van Vion?
Pietje1 28 Maart 2020
En wie is eigenaar van Abab,Cosun,Campina etc ?
pietje1 28 Maart 2020
Beste Gert, graag reactie hoe het wel zit zodat we dit misverstand in de kiem kunnen smoren!
Pietje1 30 Maart 2020
Wat is iedereen ineens stil
peer 30 Maart 2020
Cosum is van de suikerboeren die daar aan leveren
pietje1 31 Maart 2020
Dan is het toch op zijn minst gezegd merkwaardig dat Cosun voor 2018 aan hun eigenaren vraagt om 107% van hun suikerquotum te telen en zelfs verplicht om minimaal 85% te leveren terwijl de opbrengst van de suikerbieten al jaren onder de kostprijs ligt.
Verwachtingsprijs van suiker in 2020 is zeer laag ivm coronacrises. Gaan ze nu hun eigenaren ook vragen om veel minder suikerbieten te gaan telen?
peer 31 Maart 2020
er is minder zaad besteld
voor deze prijzen kan niemand leveren ook in bv Brasielie niet daar wordt dus ook geen nieuw suikerriet velden geplant ze laten de oude staan wat een lagere productie heeft en er dus minder suiker komt
en ik vergeet het grootste er komen 60 miljoen mensen bij per jaar die over een paar jaar wel suiker eten
maar dit is een varkens forum geen suiker forum
pietje1 31 Maart 2020
Beste Peer, u heeft zelf gereageerd op Cosun. Ik heb nu eenmaal het beste voor met alle boeren
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Gaat Vion ook in Nederland reorganiseren?

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden