Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Garantieprijs Vion voorlopig in de ijskast

3 April 2020 - Wouter Baan - 14 reacties

Vion heeft vandaag (vrijdag 3 april) haar vaste leveranciers geïnformeerd dat het zogeheten prijsindexgarantiesysteem vanaf volgende week buiten werking wordt gesteld. De onzekerheid op de vleesmarkt is te groot, vanwege de coronacrisis. 

Met de garantieprijs, onderdeel van het concept 'Good Farming Balance', krijgen varkenshouders een concurrerende varkensprijs uitbetaald. Deze prijs is gebaseerd op de Duitse VEZG-notering (40%), de varkensprijs van Danish Crown (20%), de Spaanse Llerida (20%) en het Belgische Westvlees (20%). 

De situatie op de vleesmarkt is kritiek

John de Jonge COO Vion Pork

John de Jonge, COO van de divisie Pork, licht de beslissing toe: “De vleesmarkt is te volatiel om dit systeem te waarborgen. De afzet naar landen in Zuid-Europa is de afgelopen weken tot wel 50% teruggelopen. En ook Zuid-Korea zit op slot. Daarmee komt de vierkantverwaarding in de knel.” De Jonge geeft aan dat er veel vlees wordt ingevroren. Aan vriescapaciteit is nog geen gebrek, maar de situatie is volgens de COO al met al wel heel kritiek. 

Intensief contact met instanties
Vion zegt tevens er alles aan te doen om de aanvoer van slachtrijpe varkens niet te laten stagneren. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met instanties als de NVWA en KDS. De Jonge signaleert dat de keuringsdienst alle zeilen bijzet om het slachtproces soepel te laten verlopen. Ook bewandelt Vion naar eigen zeggen de paden voor steunmaatregelen. “We hebben hierover intensief contact met het landbouwministerie, de COV, de POV en Nevedi.”

In deze donkere tijden zijn er voor Vion ook lichtpuntjes te bespeuren, want de afzet naar China komt na de logistieke problemen in de achterliggende weken langzaam weer op gang. “Gelukkig maar. Anders waren de problemen nog groter”, aldus De Jonge.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
willie van Gemert 4 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886557/garantieprijs-vion-voorlopig-in-de-ijskast]Garantieprijs Vion voorlopig in de ijskast[/url]
Garantie prijs die eenzijdig opgezegd kan worden is geen garantie prijs!!
Misleiding.
Pietje1 5 April 2020
Is contractbreuk maar ik zou hier blij mee zijn want nu is iedereen weer vrij man en dat kan binnenkort wel eens een voordeel zijn.
mester 5 April 2020
waarom een voordeel Pietje1?
Pietje1 5 April 2020
Kan je de vlv tegen vrije marktprijs verkopen wanneer het aanbod en coronapaniek afneemt en China weer volledig opgestart is
mester 5 April 2020
pietje1 wat verwacht jij van het aanbod vlv? ik en vele denken dat het af moet nemen aangezien er 2 en 3 mnd terug geen biggen waren, maar dat is al vaker voor gekomen en uiteindelijk vangt de mester bot!
Knor 5 April 2020
Als gesloten bedrijf heb ik er nu flink minder, zeker een halve combinatie minder per week.
Pietje1 5 April 2020
Denk minder aanbod maar de vraag is momenteel niet in te schatten
Student 6 April 2020
Het lijken wel friet aardappelen. De contracten blijken weinig waard. De boeren en de vissers zijn allemaal ieder voor zich. Je ziet het bij iedere aanval op de sector landbouw en visserij (stikstof, pulskorvissen, ruimte voor windmolens en natuurgebieden op land en zee). De overheid maar ook de industrie weten dit dus ze kunnen vervelend maatregelen nemen. Er wordt altijd hard geschreeuwd en even gesputterd maar al snel is er intern tussen boeren of vissers zoveel verdeeldheid dat men zich niet verenigd krijgt tegen de maatregelen. Een goede lobby in Brussel is er al helemaal niet. We zijn te zelfstandig en te ondernemend maar eigenlijk moeten we meer als groep collectief in protest. Vol er tegenin. Nu direct naar de hoofdkantoren Vion, Aviko, FrieslandCampina vanwege friet, melk en varkens.
Pietje1 6 April 2020
Je bent een slimme student
Pietje1 6 April 2020
Maar het is nu ivm evt. coronabesmetting niet het goede moment om bij die bedrijven aan te kloppen . Ook kan ik me voorstellen dat de afzet van bepaalde producten stagneert en dat mogen we deze bedrijven niet kwalijk nemen zolang ze geen misbruik hiervan maken.
En ik heb momenteel geen concrete aanwijzingen dat deze bedrijven dat doen.
speklap 6 April 2020
Vraag naar BBQ vlees is gigantisch, goed te begrijpen is een ideaal tijdverdrijf voor thuis.
Markt negatief wegzetten in de hoop dat er extra varkens loskomen dat is wat er gebeurd.
Pietje1 7 April 2020
Als ik net zo overtuigd was als speklap zou ik 1 of 2 weken niet leveren,geen enkele varkenshouder heeft nog leveringsplicht.
Je hebt nog een keuze waar de aardappeltelers momenteel jaloers op zijn
speklap 7 April 2020
Ik dacht dat het bewaren van aardappels toch net wat gemakkelijker gaat dan levende vleesvarkens van 120 kg.

Maar ik lever inderdaad zo krap als mogelijk!
Pietje1 7 April 2020
Varkens blijven groeien als je blijft voeren en een goede handelaar weet ook wel raad met wat zwaardere vlv. Aardappelen kunnen ook maar beperkte periode in opslag en er is helemaal geen vraag meer naar vrije aardappelen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden