defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws Vleessector

Duitse landbouwminister vindt vlees te goedkoop

6 Juli 2020 - Jorine Cosse - 1 reactie

Julia Klöckner, de Duitse minister van landbouw, heeft aangegeven dat de vleesprijs in Duitsland volgens haar te laag is. Ze benadrukt dat vlees geen luxeproduct hoeft te worden, maar de huidige positie als goedkoop bijproduct voor dagelijkse consumptie is volgens haar niet reëel en houdbaar.

Volgens de minister is het reclame maken voor goedkoop vlees niet langer acceptabel. Het pas niet bij de waardering voor het product en de duurzame gedachte van Duitsland, de sector en het bijhorende product. Mede aanjager voor dit statement is de situatie in de Duitse slachthuizen, waar veel medewerkers besmet werden met het coronavirus. Inmiddels rijst de vraag op of de lage prijzen behouden het waard is ten opzichte van de magere maatregelen die daardoor genomen zijn.

Maatregelen
Vlees kan alleen goedkoop in de schappen liggen als het ook 'goedkoop' geproduceerd wordt. Nu het coronavirus in verschillende slachthuizen om zich heen grijpt, worden de werkzaamheden in slachthuizen steeds verder onder een vergrootglas gelegd. Inmiddels is er een hervorming gaande waarin slachthuizen afstand doen van de uitzendkrachten door ze op eigen contracten aan te nemen. Dit soort maatregelen brengen uiteraard extra kosten met zich mee, die zich op hun beurt vertalen in de consumentenprijs.

Naast deze hervorming wil Klöckner meerdere maatregelen doorvoeren om de ernstige, achterliggende, gevolgen van de neerwaartse druk op de vleesprijzen te reduceren. Ze doelt hiermee op het dierwelzijn, de arbeidsomstandigheden in slachterijen en de inkomens van boeren. De minister heeft hierin al een stap gezet door een heffing voor dierwelzijn voor te stellen om veehouders te compenseren voor de kosten die komen kijken bij het optimaliseren van hun bedrijf voor het dierwelzijn. Daarbij is het ter compensatie van buitenlandse concurrentie en wil ze graag Europese dierwelzijnsetiketten op vleeswaren introduceren.

Vleesindustrie
Volgens de vereniging van de vleesindustrie (VDF) staat de sector open voor verandering. De eerste stappen zijn al gezet door onder andere de uitzendkrachten in de ban te doen. Daarnaast verwacht de belangenbehartiger dat ook de handelaren, verkopers en consumenten bereid zijn om mee te gaan in de prijsverhoging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Pietje1 7 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10888253/duitse-landbouwminister-vindt-vlees-te-goedkoop]Duitse landbouwminister vindt vlees te goedkoop[/url]
Dit is nu een echte minister van Landbouw.
Carola Schouten is een minister tegen landbouw.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden