Shutterstock

Analyse DCA Varkensindex

DCA Varkensindex fors lager dan 2019

8 Juli 2020 - Chanti Oussoren

De DCA varkensindexen tonen een tegenstrijdig beeld over de afgelopen weken. De vleesvarkensindex en biggenindex noteren allebei op een vergelijkbaar niveau met week 23, maar hebben een fluctuerend verloop gehad en noteren beide onder het niveau van vorig jaar.

De DCA vleesvarkensindex noteert in week 27 op 132,6 punten, waarbij 100 punten als het 5-jarig gemiddelde telt. De DCA biggenindex noteert op 103,6 punten. Beide indexen noteren niet fors hoger of lager dan in de vorige meting (week 23), maar zijn wel verschillend verlopen. Waar de vleesvarkensindex in de eerste weken daalde en in de laatste week herstelde, is de biggenindex in de eerste week gestegen maar in de laatste week teruggezakt.

De vleesvarkensindex nam in week 27 toe met maar liefst 5,5 punten. Dankzij deze flinke toename van 4,3% herstelt de index zich weer enigszins van de daling in de voorgaande weken. De biggenindex nam in week 27 juist af met maar liefst 6,4 punten en komt daarmee terug van de stijging in de voorgaande weken.

Beide indexen zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gestagneerd. De vleesvarkensindex komt 8,7% lager uit en de biggenindex maar liefst 31,4% lager.

Opstropend aanbod
Wat de indexen de komende weken gaan doen, is lastig in te schatten gezien de huidige situatie rondom de coronacrisis. Nu blijkt dat het Duitse Tönnies tot minimaal 17 juli gesloten blijft, is het niet ondenkbaar dat ook het Nederlandse aanbod steeds verder gaat opstropen. Hoe groot de impact hiervan op de varkensindexen gaat zijn is enkel af te wachten.

Klik hier voor meer grafieken

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden