Shutterstock

Nieuws Effect saneringsregeling

Na krachtvoer dreigt ook flop in varkenshouderij

14 September 2020 - Jorine Cosse - 5 reacties

Weer een domper voor landbouwminister Carola Schouten. Zoals het nu lijkt stopt 'slechts' de helft van de 400 varkenshouders met een beschikking voor de Saneringsregeling varkenshouderij (Srv). Daarbij blijkt ook de berekening van de stikstofwinst van deze regeling niet te kloppen.

Naar verluidt maken fors minder boeren dan verwacht gebruik van de uitkoopregeling. Carola Schouten rekende op 361 stoppers, zoals het nu lijkt stoppen er ongeveer 200. Bovendien blijkt de regeling, waar inmiddels een half miljard euro voor uitgetrokken is, voornamelijk gunstig te zijn voor varkenshouders met moderne, schone stallen.

Daarbij blijkt uit onderzoek van het programma EenVandaag en onderzoeksbureau Investico dat Rabobank een flinke vinger in de pap had bij het opstellen van de regeling én dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een rekenfout heeft gemaakt waarmee het effect van de stikstofreducerende maatregel bijna 3 keer te hoog werd ingeschat.

Balans opmaken
Accountantsbureau ABAB rekende de cijfers door aan de hand van de 200 verwachte stoppers. In totaal betekent dat een terugloop van 70.000 tot 75.000 zeugen en 330.000 tot 335.000 vleesvarkens in ons land. Het aantal varkens loopt dan met globaal 7% tot 8% terug.

Deze afname betekent verder dat er 42.000 biggen per week minder worden geboren en wekelijks 20.000 vleesvarkens minder worden geslacht. Dat zijn 100 vrachtwagencombinaties minder, per week, die de vleesvarkens vervoeren. Ook de voersector wordt hierdoor beïnvloedt. De afname in varkens zorgt voor een terugloop in de vraag naar veevoer van 400.000 tot 425.000 ton. Dit zijn zo'n 250 bulkwagens per week.

Ook de mestproductie neemt af. Jaarlijks wordt er 800.000 ton minder mest geproduceerd. Dat is 22.000 vrachtwagenritten per jaar minder: 425 ritten per week. De hele sector krijgt dus te maken met de impact van de sanering.

Een grote flop?
Volgens minister Schouten is er nog geen reden om het proces stop te zetten. Het ministerie houdt zich aan de berekening van het PBL, ondanks dat deze niet klopt. Het feit dat er voornamelijk varkenshouders met een nieuwe, schone stal stoppen, blijkt ook geen reden te zijn om van de regeling af te zien. Het is dus maar de vraag in hoeverre er voldoende stikstof gereduceerd gaat worden.

Daarbij komt nu naar buiten dat Rabobank een flinke vinger in de pap heeft wat betreft de regeling, aldus het onderzoek van EenVandaag en Investico. Naar verluidt komt de regeling goed uit voor de bank dat juist de boeren met moderne stallen willen stoppen. Deze veehouders hebben namelijk veel hogere schulden bij de bank dan degenen met oudere stallen. Hiermee stelt de Rabobank investeringen uit de sector veilig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Gb 14 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889166/na-krachtvoer-dreigt-ook-flop-in-varkenshouderij]Na krachtvoer dreigt ook flop in varkenshouderij[/url]
Het werk dat mesttransporteurs mis zouden gaan lopen door de warme sanering, is door de nieuwe plannen voor mestwetgeving alweer ruimschoots opgevuld. Cumela heeft zo te zien hard moeten lobbyen. In ruil voor het wegvallen van de kuubs mest krijgen ze er per kuub mest veel meer transport en werk voor terug. Dit voorbeeld laat zien dat de periferie niet kleiner zal gaan worden, door lobby werk van de verschillende bedrijfstakken zal er wet en regelgeving komen die voldoende werk en dus werkgelegenheid en omzet houd voor de periferie alleen zal dit verdeeld worden over minder varkens en minder varkenshouders. Investeringen en banen daar is de politiek gek op, zeker als ze dit niet zelf hoeven te betalen.
Kees 14 September 2020
De voersector heeft 15-20 jaar geleden toch al zijn uitvlucht gevonden in de verschillende buitenlanden.
Varkensboer 14 September 2020
Niet alleen de voerfabrikanten de hele keten zit al een breed ons te beconcurreren vanuit het buitenland. Vandaar dat we ooit begonnen zijn met het plan vitaliseren van de varkenshouderij. We konden de concurrentie niet meer aan van onze ketenpartners vanuit het buitenland.

google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland
Abonnee
jan veltkamp 14 September 2020
Laten we niet alle schuld bij Carola neerleggen, zij verdwijnt over een jaar. De gehele top van het ministerie moet vervangen worden. Het zijn allemaal nutteloze zakkenvullers die dramatisch veel schade berokkenen
Ml500 14 September 2020
De saneringsregeling was bedoeld als vitalisering voor de varkenshouderij. Toen wisten we nog niet dat we door dierziekte goede jaren zouden krijgen. Nu wordt stikstof erbij gehaald.
Minder varkens is in elk geval goed voor de varkenshouder.

https://www.boerenbusiness.nl/opinies/wouter-baan/blog/10873536/wie-heeft-vooral-baat-bij-12-miljoen-varkens
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Trekken en duwen rond landbouwdebatten Kamer

Achtergrond Stikstofstemming

'Veeprikkergate', maar geen traan om PAS-melder

Achtergrond Stikstofstemming

D66 ontdekt ook zijn boervriendelijke kant

Interview Lubbert van Dellen

'Beperkte verlichting mest nu, wel positiever inzet'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden