Shutterstock

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie EU stagneert door AVP

7 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

De groei van de Europese varkensvleesproductie stagneert in 2020, zo blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie. De verwachting is dat de totale productie over 2020 een daling laat zien.

Over de eerste helft van het jaar is de varkensvleesproductie in Europa met 0,9% gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit als gevolg van de coronacrisis, wat resulteerde in een afnemende afzet en een lagere slachtcapaciteit. Met het heropenen van de horeca en het herstel van de slachtcapaciteit nam de productie in de afgelopen maanden weer toe, maar de verwachting is vooralsnog dat de productie over heel 2020 lager uit komt dan werd verwacht.

Deze verlaagde prognose is gebaseerd op de recente uitbraken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. Dit heeft geleid tot exportverboden en heeft, gezien de omvang van de Duitse markt, grote invloed op de Europese varkensmarkt. Het effect van AVP op de Europese productie zal naar verwachting de komende jaren aanhouden. De Europese Commissie gaat in haar rapport uit van een productiedaling in 2020 van 0,5% en in 2021 een daling van 1%. Ook de consumptie zal naar verwachting dalen, de prognose is een afname van 1,1% tot 32,8 kilo per hoofd van de bevolking in 2020.

Export
Ook voor de Europese export zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld. In de eerste helft van het jaar steeg de export met meer dan 15%. De uitvoer richting China en Vietnam liet een verdubbeling zien. Nu Duitsland de internationale exportlicentie is verloren als gevolg van de AVP-uitbraak, is de prognose voor heel 2020 naar beneden bijgesteld. De Europese Commissie houdt rekening met een jaarlijkse groei van 2%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden