Shutterstock

Nieuws Varkens

Brussel voorziet forse exportdaling varkensvlees

12 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De Europese Unie houdt voor 2021 rekening met een daling van 10% in de export van varkensvlees. Dat blijkt uit de herfstrapportage van de Europese Commissie over de ontwikkelingen op de agrarische markten.

De fors lagere inschatting voor de export van Europees varkensvlees in 2021 is mede het gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Oost-Duitsland. Ook de groeiende Chinese varkensstapel en de productie van varkensvlees in 2021 dragen bij aan de verminderde export. Bovendien verschuift het consumptiepatroon in China. Vanwege de problemen met Afrikaanse varkenspest in varkenshouderij de laatste jaren, is de Chinese varkensstapel gesaneerd.

Kansen door regionalisering
Veel zal afhangen van de effectiviteit waarmee Duitsland de AVP-uitbraak weet te bestrijden. Net zo belangrijk is de bereidheid van de handelspartners om regionalisering van de Europese varkensmarkt te accepteren, schrijft het EU-directoraat van de Europese Commissie. Mogelijk zijn Spanje, Denemarken en Nederland hierdoor in staat om de weggevallen Duitse varkensvlees export deels over te nemen.

Over heel 2020 komt de export van varkensvlees uit op een groei van 2%, in vergelijking met vorig jaar. De tegenstelling tussen de eerste en de tweede helft van het jaar is groot. Het effect van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Oost-Duitsland blijft beperkt omdat in het eerste halfjaar van 2020 juist 15% extra werd geëxporteerd, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat was te danken aan toegenomen vraag vanuit de Filipijnen en de Verenigde Staten, naast de ongekende exportvolumes naar China. 

Geen snelle krimp in productie
Het agri-directoraat van de Europese Commissie gaat vooralsnog niet uit van een snelle krimp in de Europese varkensvleesproductie. De productie in de EU daalde in het eerste halfjaar van 2020 met 0,9%. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen daalde het volume, maar in Denemarken en Spanje nam de productie van varkensvlees in het eerste halfjaar van 2020 toe. Deze landen hebben hun varkensstapel uitgebreid. Ook in Ierland was dat het geval.

In het derde kwartaal nam de totale EU-productie van varkensvlees weer iets toe door gunstige prijzen, de terugkeer van de consumentenvraag na de coronapandemie en het resultaat van investeringen. In 2021 wordt 1% stijging van de varkensvleesconsumptie in de Europese Unie verwacht. Over heel 2020 daalt de consumptie in de EU waarschijnlijk met 1%. Gemiddeld per hoofd van de bevolking wordt ruim 30 kilo vlees per jaar geconsumeerd in de Europese Unie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
13 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889633/brussel-voorziet-forse-exportdaling-varkensvlees]Brussel voorziet forse exportdaling varkensvlees[/url]
Varkenshouders die meedoen met de warme sanering hebben een goed moment uitgekozen. De combinatie van de hoge prijzen die we achter de rug hebben door avp in China en een warme sanering maken we nooit meer mee.
Abonnee
mester 14 Oktober 2020
artikel gelezen?? ivm avp in Duitsland minder export!! ze hebben geen export vergunning meer, vandaar.
14 Oktober 2020
Ja en ik heb metname het rapport van de Europese commissie gelezen, de grootse bedreigen is het herbevolken van de chinese varkensbedrijven.

Zelfs zonder avp in Duitsland zal de export dalen;
"Export growth (set to -10% in 2021) would not have continued even without an ASF outbreak in DE." "the unprecedented exports to China in 2020 would not have increased further, as China
may start to recover its own production and continue to diversify consumption of (imported) meat."

Ben het met je eens dat de huidige prijsval wel door avp in Duitsland komt. En dat heeft dan weer te maken dat er niet voldoende vlees ingevroren kan worden voor export buiten de eu. "The bottleneck that limits exports outside the EU is the freezing capacity. In all of Europe 101% of the freezing capacity is already used, ergo it is impossible to freeze more. The void left by Germany cannot be filled by other Member States (which would help to decongest)." De vleeshandel was en is niet voorbereid of voelt de noodzaak niet om afzet mogelijkheden te waarborgen, de faalkosten daarvan komen bij de boer terecht. Anders hadden we nog even kunnen profiteren van avp in China.
V23 14 Oktober 2020
Ik denk ook dat het ontbreken van vriescapaciteit de belangrijkste oorzaak is voor de prijsval/ druk op de markt.
Het lijkt wel of de vleeshandel/slachterijen ondanks de waarschuwingen niet voorbereid waren op de komst van avp in Europa.

Het zal ook niet makkelijk zijn om binnen twee jaar meer vriescapaciteit te creëren. Maar de partijen hebben er in elk geval voor gekozen de oplossing te zoeken in forse prijsdalingen aan de inkoopkant door te voeren. Faalkosten van de keten komen weer bij de boer terecht. Je verwacht toch meer van partijen die zeggen meerwaarde te creëren voor de boer, en zeggen onmisbaar te zijn voor de afzet van ons vlees en doen alsof ze de afzet waarborgen. Het lijkt er meer op dat ze maar wat meedobberen op de golven van de markt.
Wil Nederland weer een belangrijke speler worden op de varkensmarkt moet er toch wat veranderen. Normaal gesproken hadden we nog even kunnen profiteren van de vraag naar vlees vanuit China.
Jan 18 Oktober 2020
Slachterijen en vleeshandel falen in het waarborgen van de vleesafzet. Niks geen toegevoegde waarde voor de boer. Maar wanneer ze de faalkosten door kunnen schuiven naar de boer wat is dan nog de noodzaak voor deze partijen om de afzet te waarborgen/ toegevoegdewaarde te leveren voor de boer. Ze fungeren enkel als doorgeefluik/ "dozenschuivers". Blok aan het been! Ze zullen nog hard moeten werken om om te schakelen naar een waarde toevoegende schakel, het roer moet om, die transitie zal gemaakt moeten worden door meer ketenpartners.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden