Agrifoto

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Zeugenhouder verliest snel terrein door corona en AVP

28 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

De liquiditeit van Nederlandse varkensbedrijven is in het derde kwartaal van 2020 gedaald, zo blijkt uit de Liquiditeitsmonitor van ABN Amro. De daling zit hem vooral in de positie van zeugenhouders en is te wijten aan de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest (AVP).

De rekening-courant van varkensbedrijven is sinds april vorig jaar elke maand verbeterd. In maart dit jaar steeg de positie naar een toppunt van €173.000. Sindsdien heeft er een ommekeer plaatsgevonden en liet de coronacrisis zich gelden. De Europese vraag vanuit de horeca viel weg en ook sloot China haar grenzen voor diverse Nederlandse slachterijen. Toen AVP toesloeg in Duitsland, werd het de varkenssector nog moeilijker gemaakt en kwam de afzet voor vleesvarkens en biggen in het gedrang.

In het derde kwartaal daalde de liquiditeit met ruim €21.000 tot een bedrag van €115.000. Hiermee wordt het laagste niveau van dit jaar bereikt, maar de liquiditeit ligt nog wel €54.000 hoger dan in september vorig jaar.

Zeugenbedrijven de dupe
De liquiditeitspositie van zeugenbedrijven heeft in vergelijking met vleesvarkensbedrijven sneller terrein verloren. De rekening-courant zakte tot €69.000 eind september en noteert hiermee net onder het niveau van begin dit jaar maar nog wel boven het niveau van september 2019. De liquiditeitspositie van vleesvarkenshouders is daarentegen nauwelijks gedaald. Eind september stond de gemiddelde rekening-courant op €129.000 en ligt hiermee nog €47.000 hoger dan vorig jaar.

Het verschil tussen de varkensbedrijven zit hem in de biggenprijzen. In het derde kwartaal lagen de biggenprijzen gemiddelde €22 euro onder het niveau van vorig jaar. De vleesvarkenshouders konden door goedkopere biggen hun uitgaven omlaag brengen en de rekening-courant op peil houden.

Onzekere tijd
Varkenshouders leven momenteel in onzekere tijden. De situatie op de wereldwijde varkensmarkt dit jaar turbulent. De coronacrisis heeft marktverstoringen en prijsdalingen in Europa teweeggebracht. Ook de huidige situatie in Duitsland heeft een grote invloed op de Europese varkensmarkt.

De achterstand in slachterijen loopt verder op omdat er wederom locaties worden getroffen door coronabesmettingen onder medewerkers. Nu ook in Nederland de besmettingen weer snel oplopen en er sprake is van een tweede coronagolf, zijn de vooruitzichten voor de varkensmarkt op korte termijn weinig positief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden