Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Varkenshouder heeft recht op steun, net als kroegbaas

24 November 2020 - Chanti Oussoren

Varkenshouders leiden veel schade door de coronacrisis en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) In Duitsland loopt de geraamde schade zelfs op tot €1,5 miljard. De Duitse belangenorganisatie ISN pleit voor noodhulp aan varkenshouders, gelijk aan de noodhulp voor de horeca in het land. 

De varkensprijzen kreeg van meerdere kanten de wind tegen in de afgelopen maanden. Zo was er de coronagerelateerde lockdown, de sluiting van slachthuizen en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Dit zorgt er voor dat het aanbod flink is opgelopen en er moeizaam afzet te vinden is. Naar verluidt hangen er momenteel bijna 600.000 slachtrijpe varkens boven de Duitse markt.

Varkenshouders in Duitsland hebben als gevolg van de coronapandemie dan ook grote financiële schade geleden door een gebrek aan slachtcapaciteit en ingestorte prijzen. De prijzen van vleesvarkens zijn van ruim €2 per kilo gedaald tot €1,19 per kilo. De biggenprijzen zijn eveneens fors gezakt, namelijk van €80 tot €22. Op basis van de 30 miljoen varkens die sinds maart op de markt zijn gebracht, komt de totale schade neer op circa €1,3 miljard. De nadelige gevolgen van AVP laat de schade zelfs oplopen tot €1,5 miljard, zo raamt ISN. 

Particuliere opslag niet genoeg
De belangenorganisatie is kritisch over de besproken subsidies voor particuliere opslag van varkensvlees. Dit is volgens hen onvoldoende effectief, omdat de subsidies niet direct de varkenshouders bereikt en bekend is dat de Duitse koelhuizen al behoorlijk vol zitten.

ISN benadrukt dat vooral de verhoging van de slachtcapaciteit essentieel en noodzakelijk is. "Als politici nu niet ingrijpen dan gaan veel varkenshouders noodgedwongen moeten stoppen. Dit zou niet alleen verstrekkende gevolgen hebben voor regio's, het brengt ook de zelfvoorzieningsgraad van varkensvlees in gevaar", zo benadrukt ISN.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox