Shutterstock

Nieuws Varkensvleesproductie

Mega varkensbedrijven betreden toneel in China

7 December 2020 - 9 reacties

Grote Chinese varkensproducenten profiteren van de hoge prijzen in het land. Onder andere Muyuan Foods, een bedrijf dat op weg is 's werelds grootste varkensproducent te worden, ziet de omzet groeien. Waar kleine varkenshouders moesten stoppen door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, gaan deze grote spelers door.

Door de hoge varkensprijzen in China zien grote varkensproducenten kans om nog verder uit te breiden. Een van deze bedrijven is Muyuan Foods. Zij zijn hard op weg om 's werelds grootste varkensproducent te worden. De hoge prijzen zorgen er voor dat de omzet van het bedrijf over de eerste 9 maanden van 2020 met 1,41% naar $3,21 miljard (Amerikaanse dollar) steeg. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf fors heeft geïnvesteerd in nieuwe varkensbedrijven. De investeringen worden geschat op omgerekend zo'n 6,12 miljard, 8 keer zoveel als het bedrijf 2 jaar geleden investeerde.

Varkensfabriek
Begin maart startte Muyuan Foods met de bouw van een mega varkensbedrijf in de provincie Henan, nabij de stad Nanyang. Het bedrijf bestaat straks uit 21 gebouwen met meerdere verdiepingen die huisvesting bieden aan 84.000 zeugen en biggen. Met deze locatie kan Muyuan Foods naar verwachting rond de 2,1 miljoen varkens per jaar afleveren. Hiermee is de locatie bijna 10 keer groter dan een gemiddeld fokbedrijf in de Verenigde Staten. Nergens ter wereld worden zoveel varkens op één bedrijf gehouden. Afgelopen september werd het eerste gebouw in gebruik  genomen.

Bedrijven als Muyuan leggen met hun bedrijven de focus op grootschalige, geautomatiseerde boerderijen met een hoge populatiedichtheid. Hiermee creëren de grote spelers een steeds groter wordend contrast in de binnenlandse varkenssector. Veel kleine varkenshouders hebben het hoofd niet boven water kunnen houden door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. De kleine bedrijven verdwijnen dan ook steeds meer en worden 'vervangen' door grote productielocaties als die van Muyuan.

Afrikaanse varkenspest
Nu menig Chinese varkenshouder nog angstig is voor een nieuwe AVP-uitbraak, laat onder andere Muyuan Foods weten dat ze verwachten de ziekte buiten te kunnen houden door de geavanceerde technologieën en geoptimaliseerde omstandigheden op de locaties. Als alles loopt als gepland en meerdere grote producenten volgen dan wordt de vleesvraag vanuit China op de internationale markt aanzienlijk minder.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
Roy Nillesen 7 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10890293/mega-varkensbedrijven-betreden-toneel-in-china]Mega varkensbedrijven betreden toneel in China[/url]
Muyuan zal de grootste producent in China gaan worden.
7 December 2020
Wauw... één Chinees bedrijf produceert het dubbele aantal varkens dat we komend jaar in Nederland minder gaan produceren als gevolg van de warme sanering.
v23 7 December 2020
De (grote) professionele bedrijven kunnen zo hard groeien omdat ze dankzij stikte biosecurity weinig last hebben gehad van de varkenspest, en zelfs hebben kunnen profiteren door hoge prijzen. In tegenstelling tot de backyard farms wat tot die tijd de helft van de varkensstapel in China was.

Zo heb ik een aantal weken geleden nog een rapportage gezien van een chinese vermeerderaar met 600 zeugen modern bedrijf met strikte biosecurity. Had ook geen last van de varkenspest en verdiende bakken geld in deze tijd. Wanneer zo'n bedrijven met veel eigen geld kunnen groeien zijn ze nooit meer in te halen. Moet je investeren met behulp van onnatuurlijke financiering van toeleveranciers en afnemers heeft het eigenlijk geen zin.
Abonnee
anja 7 December 2020
pfff.......
jan 8 December 2020
Over 10 jaar eten we allemaal Chinees varkensvlees dat is wat ze in dit land willen totaal onverantwoord. mest komt in korrels uit China voor onze akkers.
Jasper 8 December 2020
Wanneer ze in China en anderen landen hun eigen varkensvlees gaan produceren (zelfvoorzieningsgraad van +-95%)hebben we in Nederland al een probleem.

Zeker nu de grote Nederlandse voerfabrieken weer nieuwe investeringsrondes gaan opstarten in de buitenlanden. En bij onze concurrenten de productie aan zwengelen.
De vorige investeringsrondes hebben de concurrentiepositie van de Nederlandse boer ook flinke klappen bezorgt.
Abonnee
jan 8 December 2020
Wat een negativiteit weer. Er blijven gewoon varkens in Nederland. Grote bedrijven in China kunnen ook pest krijgen en andere ziektes hoe goed de biosecurety ook is. Beetje positief blijven dan is het leven veel leuker. Je maak zelf als ondernemer de keuzes op je bedrijf. En je weet gewoon dat de regels steeds strenger worden in Nederland, en daar moet je gewoon rekening mee houden als je een grote investering doet. Zorgen dat je flexibel blijft en eigen baas
Abonnee
Boerke 9 December 2020
Zo is het Jan. En wie bewijst dat al die cijfers uit China waar zijn. Ik denk dat de helft van deze getallen overdreven zijn. De zeugenstapel in een half jaar tijd zo hard laten groeien is onmogelijk.
9 December 2020
In Nederland verdwijnt teveel boeren geld richting handel en de andere aanverwante bedrijven. Boeren willen en kunnen daardoor niet meer ontwikkelen. Het lijkt het alsof China zo snel gaat omdat we hier stilstaan, het geld verdwijnt in de zakken van aanverwante bedrijven, Nederlandse voerfabrieken investeren de winst uit Nederland liever bij onze concurrenten. Daarom is de voerprijs zo hoog. Valt allemaal onder het kopje r&d megabedrijven opzetten in buitenlanden.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Vleesmarkt

Chinese vleesimport heeft jasje uitgedaan in maart

Analyse Varkens

Kan durfkapitaal de varkenscyclus verstoren?

Nieuws Varkens

'Chinese consument laat varken links liggen'

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief