Shutterstock

Nieuws Varkens

Varkensfokkerij geeft kijkje in de keuken

8 Januari 2021 - Chanti Oussoren

Donderdagavond (7 januari) liet de varkenshouderij via het programma Keurdienst van Waarde van KRO-NRCV zien hoe het fokproces van varkens door de jaren heen is veranderd. Varkenshouders geven een kijkje in hun stal en ook Klasse KI toont het nieuwe sperma-winstation.

Door de jaren heen geeft een zeug doorgaans steeds meer biggen. Dit kan worden gerealiseerd door optimalisering van het fokproces. In de aflevering van het programma wordt dit proces onder de loep genomen en wordt benoemd dat doordat zeugen langer zijn geworden, zij meer biggen kunnen werpen.

Varkensfokker Wilko Hendriks bevestigd dit: "Ons fokbeleid is erop gericht dat we zeugen fokken met meer spenen. Dit gebeurt allemaal op een natuurlijke manier. We gebruiken de beschikbare technieken voor optimaliseren, maar we fokken niet wat een dier niet kan."

Puzzelen met DNA
Hendriks ligt toe dat een zeug, door middel van strenge selectie in het fokproces, meer biggen kan werpen. "Bij elke gefokte big wordt een stukje DNA verzameld en via het DNA kan er op bepaalde kenmerken gefokt worden. Doordat de zeugen door de jaren heen langer zijn geworden, is er ook ruimte voor extra spenen en dus ook meer biggen.

Ook Stefan Derks, directeur van varkensgeneticaproducent Klasse Ki, geeft een kijkje achter de schermen van het nieuwe sperma-winstation. Er wordt onder andere getoond hoe de beren gehuisvest zijn en hoe het afnemen van sperma in zijn werking gaat, wat vervolgens de hele wereld over gaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden