Shutterstock

Nieuws Varkens

Varkensvleesopslag VS op laagste niveau sinds 2010

11 Februari 2021

De Amerikaanse opslag van bevroren varkensvlees is vorig jaar fors gedaald en kwam zelfs op het laagste niveau sinds 10 jaar. De afname is het gevolg van de coronacrisis. De slachtcapaciteit stagneerde fors door coronabesmettingen onder personeelsleden.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) schatte de varkensvleesopslag in vrieshuizen eind december op 182.229 ton. In vergelijking met eind 2019 is dit een afname van 30%. De voorraad zat zelfs op het laagste niveau sinds 2010.

De afname wordt door analisten toegeschreven aan de coronacrisis. Doordat de slachtcapaciteit fors stagneerde door sluiting van slachthuizen vanwege coronabesmettingen onder personeelsleden, werd varkensvlees uit voorraad op de markt gebracht.

Lichtpuntje
Dat de varkensvleesvoorraad in koelhuizen dusdanig laag ligt, is een lichtpuntje voor de ontwikkeling van de varkensprijzen. Het USDA voorziet qua opbrengsten namelijk een mager varkensjaar. Met een lagere voorraad in koelhuizen gaat het jaar wellicht minder slecht van start dan werd ingeschat. 

Europese Commissie overweegt opslagregeling
Ondertussen is er in West-Europa een overschot aan varkens en zijn de afzetmogelijkheden fors teruggezakt door de lockdowns en de exportbeperkingen waar Duitsland mee kampt door de Afrikaanse varkenspest. De Europese Commissie sluit een particuliere opslagregeling, waarbij marktpartijen (als slachterijen) een vergoeding krijgen om varkensvlees tijdelijk op te slaan om de markt te ontlasten, niet uit.

Voordat de opslagregeling kan worden ingevoerd, moet echter duidelijk zijn wat de effecten van interventie zijn. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski benadrukte dat de varkenssector in Europa bijzonder heterogeen is. Dat maakt volgens hem het treffen van maatregelen complex, maar hij sluit ze niet uit.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktflits Rundvlees

Rundvleesprijs maakt een pas op de plaats

Marktflits Varkenvlees

Markt varkensvlees moet weer tik incasseren

Analyse Rundvlees

Wordt de stijgende trend in prijs slachtrund gebroken?

Marktflits Vlees

Prijs vleeskuikens daalt weer sinds lange tijd

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief