Shutterstock

Nieuws Varkens

Weeralarm ook code rood voor slachtcapaciteit?

16 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De slechte weersomstandigheden hebben ertoe geleid dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen toezichthouders op pad stuurde. Dit betekende dat slachterijen maandagochtend niet konden slachten omdat er geen keurmeesters aanwezig waren.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) stelde zondagmiddag (14 februari) code rood in voor heel Nederland. Code rood gold in principe van 05:00 tot 12:00 uur. 

De NVWA besloot om geen keurmeesters op pad te sturen vanwege de gladheid op de weg. Hierdoor konden slachterijen maandagochtend niet slachten. Om de uitgevallen slachtcapaciteit te compenseren, konden slachterijen op maandag langer doorgaan, zo vermeldt de NVWA. "In goed overleg met de bedrijven is gefaseerd weer opgestart en daar waar mogelijk is ook de ruimte gegeven om langer door te gaan. In de meeste gevallen is dit gelukt".

Verbazing en onbegrip
Het besluit van de NVWA om toezichthouders niet op pad te sturen leidde veelal tot verbazing en onbegrip in de sector. Slachterijen en transporteurs zagen het besluit niet aankomen. Volgens een aantal veetransporteurs is een dergelijk besluit nooit eerder genomen. Volgens de NVWA komt dat omdat code rood al lang niet meer tijdens werkdagen is ingesteld.

Uitgevallen slachtcapaciteit
In het westen en zuiden werd het weeralarm eerder opgeheven, later volgde midden Nederland en om 13:00 uur werd ook in het noordoosten van het land code rood beëindigd. Hierdoor konden een aantal slachterijen de activiteiten al voor de middag weer oppakken. Toch zijn er, ondanks de ruimte om langer door te slachten, slachterijen die met capaciteitsverlies kampen. Bij Westfort wordt het capaciteitsverlies op eenderde geschat.

Ongunstig in al moeilijke tijd
Het besluit van de NVWA om geen toezichthouders de weg op te laten gaan, is uiteraard nooit een gunstig besluit voor de sector, maar het besluit komt des te harder aan in de stroeve periode waar de sector al in zit. Door de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland kampt de sector al geruime tijd met een overaanbod aan varkens. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden