Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest blijft zich verspreiden

5 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Er lijkt maar geen halt te komen aan de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Bij de Duits-Poolse grens zijn nieuwe gevallen ontdekt en dus worden er opnieuw een aantal extra hekken geplaatst in Duitsland. Ook in Maleisië en Zuid-Afrika blijft de dierziekte om zich heen grijpen. In Maleisië moeten daarom ruim 3.000 varkens geruimd worden.

In Polen blijven de uitbraken van Afrikaanse varkenspest hard oplopen, vooral nabij de Duits-Poolse grens. De veterinaire autoriteit meldt dat er alleen afgelopen week al 107 wilde zwijnen aangetroffen zijn met de zeer besmettelijke dierziekte. Het betekent dat er sinds het begin van het jaar al 559 gevallen zijn geconstateerd onder wilde zwijnen. "Het enige positieve nieuws is dat er in deze periode geen uitbraken zijn geweest bij varkensbedrijven", stelt de organisatie.

Ook in Duitsland neemt het aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen toe. Afgelopen dagen is de teller gestegen tot 747. Nabij Saksen werden afgelopen week 85 dode wilde zwijnen gevonden die besmet bleken met Afrikaanse varkenspest. Om de migratie van wilde zwijnen nabij die Pools-Duitse grens te beperken, heeft de regering besloten om extra hekken te plaatsen. Tot nu toe is er al ongeveer 125 kilometer aan hek geïnstalleerd in de regio.

Ook buiten Europa
Ook buiten de Europese Unie blijft de dierziekte om zich heen grijpen. In Maleisië is recent een uitbraak geweest op een varkensbedrijf op het eiland Borneo. Ook in de omliggende regio zijn wilde dieren aangetroffen met Afrikaanse varkenspest. In totaal moeten hierdoor 3.000 wilde en gedomesticeerde varkens geruimd worden. Het is de eerste uitbraak in deze regio.

In de Westkaap van Zuid-Afrika zijn eveneens de eerste gevallen van Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Het gaat om uitbraken op 2 kleine bedrijven. "Een onderzoek om de omvang van de verspreiding van de ziekte in de directe omgeving vast te stellen, is gestart en omvat het verzamelen van bloedmonsters van geselecteerde zieke varkens van verdachte boerderijen", aldus de landbouwminister van de Westkaap in een verklaring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden