Shutterstock

Nieuws Varkens

Rusland intensiveert export varkensvlees richting Azië

19 Maart 2021

De Russische varkenshouderij profiteert van de geslonken Aziatische varkensstapel en de relatief milde gevolgen van de coronacrisis in het land. Komende periode kan het daarom de varkensvleesexport naar diverse landen in Azië intensiveren. Met name Vietnam is een grote afnemer van varkensvlees uit Rusland.

Rusland verhoogt komende periode de exportvolumes van varkensvlees richting Azië. Vooral Vietnam neemt meer Russisch varkensvlees af. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land is de binnenlandse varkensstapel flink geslonken. Het exportvolume van Rusland richting Vietnam bedraagt ​​vandaag de dag 3% tot 4% van de totale productie van varkensvlees. Het gaat daarmee om een volume van circa 190.000 ton per jaar.

Dat de Vietnamezen voor Russische varkensvlees kiezen, heeft deels te maken met de huidige varkensprijs in Rusland. Die komt omgerekend uit op $1,67 per kilo levend gewicht, inclusief btw van 10%. Nu in Rusland de vastentijd begonnen is, zal de prijs naar verluidt zakken tot omgerekend $1,53 per kilo. In euro's gaat het om €1,28 per kilo levend gewicht. Dat de prijs relatief laag is gebleven, komt onder meer doordat Rusland minder zwaar getroffen is door de coronapandemie dan de Europese Unie en Verenigde Staten.

Klein verlies in eigen varkensstapel
Overigens voert Rusland zelf ook nog steeds een strijd tegen Afrikaanse varkenspest. Inmiddels is de varkensstapel ruim 600.000 varkens minder. Hoewel dat een behoorlijk verlies lijkt, is het maar 3% van de Russische varkensstapel. Ja, er zijn nog altijd uitbraken, maar de impact van deze dierziekte is volens de Russen aanzienlijk minder groot dan bij verschillende andere dierziekten. Zorgen maken ze zich dus niet.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Inside Vietnam

Auto- en staalproducenten gaan varkens fokken

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Varkens

Handel varkensvlees krijgt in 2022 opnieuw knauw

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief