Shutterstock

Nieuws vleesprijzen

FAO: 'Vleesprijzen daalden wereldwijd door corona'

25 Maart 2021 - Stef Wissink

De vleesprijzen zijn in 2020 wereldwijd gedaald als gevolg van de coronacrisis. Dat meldde de wereldvoedselorganisatie (FAO) deze week. Met name ingevoerde importrestricties, problemen in de logistieke keten, maar ook grotere beschikbaarheid waren de belangrijkste oorzaken van de dalende prijzen.

De gemiddelde FAO-vleesindex daalde vorig jaar in totaal met 4,5 punten in vergelijking met 2019. De index noteerde vorig jaar gemiddeld op 95,5 punten. Dat is wellicht onder het puntenaantal van 2019, maar nog wel boven het gemiddelde van 2018.

De daling van de prijzen is opvallend, omdat de totaal verhandelde hoeveel vlees steeg in 2020. Deze stijging werd veroorzaakt door de grote hoeveelheid door China geïmporteerd varkensvlees. China importeerde 11,7 miljoen ton varkensvlees. Dat is 57,6% meer dan in 2019. Dit leidde niet tot hogere prijzen voor varkensvlees, omdat er in exporterende landen ruim voldoende varkensvlees beschikbaar was.

De grootste prijsdaling was voor pluimveevlees. Pluimveevleesprijzen daalden met bijna 10% in 2020. De prijscorrecties voor varkensvlees (-3,6%) en rundveevlees (-1.4%) waren minder scherp.

Licht herstel prijzen
Hoewel de prijzen in 2020 stevig daalden, zijn de gemiddelde prijzen recent volgens de FAO weer licht hersteld. Met name de rundveeprijzen stegen weer iets. Dit in tegenstelling tot varkens en pluimveevlees waar de internationale prijzen tot in februari nog steeds onder druk stonden.

Na een dieptepunt van 91,5 punten in september steeg de gemiddelde prijsindex voor vlees naar 96,4 punten in februari. Dat is echter nog steeds 4,1 punten onder het niveau van februari 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden