Albert Heijn

Nieuws Vlees

Meer varkensvlees, minder rundvlees in EU in 2021

6 April 2021 - Chanti Oussoren

De Europese varkensvleesproductie is vorig jaar gestegen. Ook voor dit jaar verwacht de Europese Commissie nog een toename, al neemt de groei wel af. De rundvleesproductie is vorig jaar gedaald en voor 2021 wordt een verdere afname verwacht.

In 2020 is de Europese varkensvleesproductie met 1,2% gestegen, dit in tegenstelling tot de oorspronkelijke verwachting van de Europese Commissie. Die verwachtte dat de totale productie zou dalen. In de eerste helft van het jaar stagneerde de productie ook, maar later trok deze weer aan.

De toename van de varkensvleesproductie werd gestimuleerd door een sterke exportvraag. De varkensvleesexport steeg in 2020 met 18%. Het overgrote deel was bestemt voor de Chinese markt.

De Chinese varkenssector is zich dan wel aan het herstellen, er zijn nog altijd uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Voor 2021 schat de Commissie dan ook in dat de importbehoefte hoog blijft, al worden de recordniveaus van 2020 waarschijnlijk niet geëvenaard. Naar verwachting stijgt de Europese varkensvleesproductie met 0,7%.

Rundvleesproductie
Vorig jaar is de Europese rundvleesproductie met 1,2% gedaald. De slachtingen lagen tot april nog iets boven het niveau van vorig jaar, maar daarna verstoorde de coronacrisis de productie.

Ondanks de productiedaling groeide de export juist. In totaal werd er 1,3% meer vers- en bevroren rundvlees uitgevoerd. Vooral de uitvoer richting Aziatische markten deed het goed, maar ook naar Canada en de Verenigde Staten werd veel uitgevoerd. De invoer is met maar liefst 21% gedaald. 

Er wordt verwacht dat de rundvleesproductie in 2021 verder zal dalen, met 0,9%. De reden is de coronacrisis en de lagere vraag vanuit de foodservice.

Consumptie
De consumptie van varkensvlees is in Europa vorig jaar met 1,2% gestegen. Volgens de prognose van de Europese Commissie stijgt de consumptie in 2021 met 1,4% tot 32,7 kilo per hoofd van de bevolking. De rundvleesconsumptie daalde vorig jaar met 2,5% tot 10,3 kilo per persoon. Voor 2021 wordt rekening gehouden met een afname van 1%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden