Shutterstock

Nieuws Varkens

Meer geld voor werknemers Duitse slachtindustrie

16 Juni 2021 - Stef Wissink

Na lang getouwtrek tussen de bedrijven in de Duitse slachtindustrie en de betrokken werknemersvakbonden is er een akkoord over het verhogen van de minimumlonen in de Duitse slachtwereld. Er zijn nu afspraken gemaakt over het stapsgewijs verhogen van de lonen tot in 2024.

Er waren 4 onderhandelingsrondes nodig om zover te komen. De positie van medewerkers in de Duitse slachtwereld is sinds vorig jaar veelbesproken. Er waren grote uitbraken van corona in diverse slachthuizen en medewerkers verklaarden dat er sprake was van een angstcultuur. Daarop besloot de Duitse overheid al dat per 1 januari van dit jaar slachthuizen een groot deel van het personeel verplicht in dienst moeten nemen. Tot dan was het gebruikelijk dat slachtpersoneel via diverse uitzendorganisaties werd ingehuurd.

Nu de beurt aan het minimumloon
Een andere heikel punt voor de vakbonden waren de lage minimumlonen die worden betaald voor fysiek zwaar werk. De afgelopen maanden werd er onderhandeld over nieuwe tarieven. Nu zijn de werkgevers- en werknemers organisaties het eens geworden over het stapsgewijs verhogen van de beloningen. Per 1 augustus gaat er een tarief van €10,80 gelden, het algemeen minimumloon in Duitsland is €9,50. Dit uurtarief wordt dan langzaam opgehoogd per 1 januari 2022 (€11,00), 1 december 2022 (€11,50) en 1 december 2023 (€12,30). Het akkoord loopt tot en met 30 november 2024.

Vakbondswoordvoerder Freddy Adjan noemt het akkoord een belangrijke stap, maar zegt ook dat er in zijn ogen nog veel te doen is. "De nieuwe tarieven zijn nog altijd laag gezien het zware fysieke werk." Hij geeft daarbij aan dat er nog afspraken gemaakt moeten worden over bijvoorbeeld vakanties, toeslagen en arbeidstijden.

Woordvoerder Vehid Alemić van de belangenorganisatie voor de vleesverwerkende industrie geeft daarbij aan dat het voor veel bedrijven die hij vertegenwoordigt betekent dat loonkosten tot bijna 30% zullen stijgen. Toch is hij tevreden met een akkoord omdat het aantoont dat de sector met gesloten rijen en duidelijke afspraken de toekomst in gaat. Ook prijst hij de algemeen bindend verklaring, wat inhoudt dat er voor alle werknemers en werkgevers in de branche duidelijkheid gecreëerd is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden