Shutterstock

Nieuws Vlees

VS investeert honderden miljoenen in vee en vlees

16 Juli 2021

Veehouders in de Verenigde Staten die vorig jaar slachtvee hebben moeten laten euthanaseren vanwege gebrek aan slachtcapaciteit, worden gecompenseerd. Met name varkens-, kalkoen- en kippen bedrijven kwamen vorig jaar in de problemen. Ook komt er een groot steunpakket om de vleesverwerkende sector te versterken.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Grootschalige corona-uitbraken bij werknemers in Amerikaanse slachthuizen zorgden er vorig jaar voor dat deze bedrijven tijdelijk stil kwamen te liggen. Voor veel veehouders die slachtvee produceren betekende dat dat zij direct in de problemen kwamen bij de afzet van hun slachtrijpe dieren. Hierdoor restte in sommige gevallen niets anders dan euthanasie en destructie.

Het ministerie is voornemens om 80% van de waarde van de vernietigde dieren te vergoeden. Dat geldt voor alle dieren die zijn geëuthanaseerd in de periode van 1 maart tot en met 26 december 2020. In totaal is er met de regeling zo'n $50 miljoen gemoeid.

Kwetsbaarheid infrastructuur
De grote problemen die vorig jaar ontstonden, hebben de overheid en ondernemers ook de risico's laten zien van een steeds meer geconcentreerd geraakte slachtindustrie. Dit werd recent opnieuw duidelijk gemaakt toen JBS, één van de grootste vleesververwerkers van het land, werd platgelegd door hackers. De Amerikaanse overheid heeft daarom nu een plan gelanceerd om liefst $500 miljoen te investeren in nieuwe slachthuizen en vleesverwerkende locaties.

Het geld komt uit een Amerikaans coronasteunpakket voor bedrijven. Het is de bedoeling dat bedrijven geld kunnen lenen of krijgen in de vorm van subsidies voor het opzetten van nieuwe verwerkende locaties voor varkens, kippen en runderen. De maatregelen moeten er ook toe leiden dat er meer concurrentie ontstaat in de verwerkende industrie, waardoor primaire producenten betere prijzen ontvangen voor hun dieren.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Proef hogere slachtsnelheid varkens Verenigde Staten

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief