Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Frankrijk en China sluiten revolutionaire AVP-deal

14 December 2021 - 1 reactie

Wanneer in Frankrijk een uitbraak van Afrikaanse varkenspest uitbreekt, komt de vleesexport naar China niet in gevaar. Als eerste Europese lidstaat heeft Frankrijk een deal met China gesloten om ervoor te zorgen dat de export niet wordt geboycot als de dierziekte in het land opdoemt. 

De afspraak die maandag 13 december is ondertekend, houdt in dat enkel het besmette gebied voor export wordt afgesloten in het geval een uitbraak van Afrikaanse varkenspest zich voordoet. Varkensvlees uit andere regio's kan dan 'gewoon' naar China geëxporteerd worden. 

Tot nu toe is Frankrijk nog vrij van Afrikaanse varkenspest. Een besmetting op Frans grondgebied lijkt echter niet ver weg, gezien buurlanden Duitsland en België al zijn getroffen. Met name in België, dat in 2018 voor het eerst werd getroffen, is het besmette gebied vlakbij de Franse grens. Toch sprong het virus in de afgelopen twee jaar niet over. Ondertussen is België officieel weer vrij van Afrikaanse varkenspest. 

Voorbeeld voor andere lidstaten
De deal tussen de Franse en Chinese overheid kan gezien worden als een revolutionaire deal. De Duitse regering maakt zich hier al langer sterk voor, maar tot nu toe zonder resultaat. Volgens Julien Denormandie, de Franse minister van Landbouw, vormt de deal met China een blauwdruk voor de andere Europese landen. Ook Nederland is bezig is zich voor te bereiden op een eventuele uitbraak. Een dergelijke regeling zou hier veel schade kunnen besparen.

Hoewel de export naar China dit jaar fors is teruggevallen, vormt het land nog altijd een belangrijke afzetmarkt voor met name bijproducten. Voor die producten zijn nauwelijks alternatieve markten. In de eerste drie kwartalen van dit jaar verkocht Frankrijk 180.000 varkensvlees aan China, goed voor een onderliggende waarde van €400 miljoen. De Nederlandse belangen zijn nog groter met een exportvolume van 269.000 ton in diezelfde periode. Dit leverde een slordige €570 miljoen op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op Zuid-Duits varkensbedrijf

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief