Shutterstock

Nieuws Varkens

China verhoogt import tarief voor varkensvlees

16 December 2021 - Stef Wissink

Het ministerie van Financiën in China heeft 15 december laten weten dat het importtarief voor varkensvlees verhoogd wordt. Vorig jaar werd de hoogte van de heffing nog teruggezet om de inflatie in het land, als gevolg van een krap varkensaanbod, te beteugelen.

Het importtarief voor varkensvlees stijgt van 8% naar 12%. Dat is het tarief dat ook vóór de verlaging geldig was. Het ministerie meldt dat de bijstelling wordt gedaan om de binnenlandse prijzen te stabiliseren. Sinds het derde kwartaal liggen de opbrengsten voor varkensvlees onder het kostenniveau, ondanks dat de prijzen recent wat hersteld zijn.

Extra tarieven voor Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is teleurgesteld gereageerd op de verhoging van de tarieven. Amerikaanse exporteurs kampen, naast de reguliere heffingen, ook met een 'straf'-tarief van 25%. Dit is een gevolg van de moeizame politieke band tussen China en de Verenigde Staten. Hoewel lang geprobeerd is om de heffingen te verlagen, zien exporteurs zich nu dus geconfronteerd met een verhoging van de reguliere heffingen.

Een woordvoerder van de belangenorganisatie voor vleesexporteurs in de Verenigde Staten (USMEF) geeft aan dat iedere verhoging ervoor zorgt dat de situatie voor exporteurs uitdagender wordt. Het is dus mogelijk dat de verhoging van de invoerkosten voor exporteurs een negatieve invloed kan hebben op de export van varkensvlees naar het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden