Shutterstock

Nieuws Vlees

Omikronvariant drukt productiecapaciteit in VS

12 Januari 2022 - Stef Wissink

De snel verspreidende omikronvariant zet steeds meer druk op de verwerkingscapaciteit van de vleesverwerkende bedrijven in de Verenigde Staten. Naast medewerkers van slachtbedrijven raken ook steeds meer overheidsinspecteurs besmet.

Met name het aanbod van rundvlees lijkt te zijn verkrapt door de dalende verwerkingscapaciteit. De prijzen voor rundvlees stegen recent tot het hoogste niveau sinds november. Dat terwijl de prijzen al op een hoog niveau lagen. De rundvleesproductie viel afgelopen week 5,3% lager uit dan een jaar eerder. De prijzen voor rundvlees stegen daarbij nog eens met 1,3%, zo meldt het Amerikaanse landbouwministerie.

Hoog verzuimpercentage
Woordvoerders van verschillende vleesverwerkende bedrijven en belangenorganisaties bevestigen de problematiek in de media. Naar schatting ligt het verzuimpercentage momenteel op 8%, dat is bijna twee keer zo hoog als normaal. Ook een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Landbouw geeft aan dat steeds meer inspectiepersoneel besmet raakt. Het moet daarom flink schuiven om de personele bezetting op peil te houden.

Niet alleen vleesverwerkende bedrijven worden geraakt. In tig sectoren is de krappe beschikbaarheid van personeel op dit moment een heikel punt. De huidige problematiek voedt de angst voor een verder oplopende inflatie in de Verenigde Staten, zeker als de problemen langer aanhouden dan verwacht en dit de productiecapaciteit over een langere periode gaat drukken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden