Shutterstock

Nieuws Varkens

Verenigd Koninkrijk blijft afnemer van varkensvlees

25 Februari 2022

Hoewel de handel in varkensvlees tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie direct na de Brexit een opdoffer kreeg, lijkt dit effect nu deels tijdelijk te zijn geweest. Dat meldt Rabobank in een rapport.

Rabobank ziet dat de gevolgen - ondanks de daling van het geëxporteerde volume - erger hadden kunnen zijn. In het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 liep het door het Verenigd Koninkrijk geïmporteerde volume met ongeveer 14% terug, ten opzichte van dezelfde periode één jaar eerder.

Vrij snel herstel
De grootste jaar-op-jaar daling werd genoteerd in de eerste maand van het jaar 2021. In januari lag de geïmporteerde hoeveelheid varkensvlees in de landen van de Europese Unie ongeveer 59% lager. Deels lijken exporteurs echter ook voorafgaand aan de Brexit extra varkensvlees naar het Verenigde Koninkrijk te hebben uitgevoerd. Dit om hogere transactiekosten voor te zijn.

Na de daling herstelden de volumes echter redelijk snel, volgens Rabobank. Het totaal door de Europese Unie geëxporteerde volume valt daardoor over heel dat jaar ongeveer 11% kleiner uit. De Nederlandse exporteurs voerden over het jaar 2021 echter een onveranderd volume uit naar afnemers in het Verenigd Koninkrijk. 

Rabobank meldt dat de varkensvleesketen in het Verenigd Koninkrijk zich in een lastig parket bevindt. Door de coronapandemie en de Brexit beschikken de vlees(verwerkende) bedrijven over aanzienlijk minder personeel. Aan de ene kant zorgden reisbeperkingen voor problemen, anderzijds wordt door grote arbeidskrapte personeel aan bedrijven in andere sectoren 'verloren'. De bank schat dat bedrijven in de vleesverwerkende sector ongeveer 15% van het personeel zijn kwijtgeraakt.

Voor de toekomst meldt Rabobank dat de Britse import van varkensvlees uit de Europese Unie op een lager niveau uit kan komen dan voorheen. Dit wordt veroorzaakt door hogere transactiekosten na de Brexit. Anderzijds zal de Britse varkenssector, en de aanverwante verwerkende bedrijven, blijvend last hebben van een krappe beschikbaarheid van personeel. Dit kan een remmend effect hebben op de groei van de eigen productie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Vlees

Vleessector vangt bot in uitspraak keuringstarieven

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs loopt alsnog averij op

Analyse Varkens

Dalende varkensmarkt valt in herhaling

Nieuws Varkens

Druk op Nederlandse varkensprijs ijlt nog na

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox