Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers 2021

Miljoenenverlies treft Duitse slachterij Westfleich

14 Maart 2022 - Wouter Baan

Westfleisch heeft in 2021 een miljoenenverlies gerealiseerd. De crisis op de varkensmarkt hakte er bij het coöperatieve Duitse slachtconcern flink in, terwijl tegelijkertijd op vrijwel alle fronten de kosten zijn toegenomen. Ook voor 2022 zijn de verwachtingen bepaald niet rooskleurig.  

Hoewel de slachtcijfers voor runderen en varkens slechts een kleine teruggang lieten zien, kelderde de omzet met 9% tot €2,56 miljard. Dit als gevolg van de lage varkensprijzen. Onder aan de streep bleef een verlies van €12 miljoen over. In de jaren hiervoor was Westleisch wel winstgevend. In 2020 kon nog €8 miljoen op de balans kon worden bijgeschreven. Voor de 4.700 leden van coöperatie is deze trendbreuk zeer teleurstellend, want zij zien hun dividend daarmee in rook opgaan.

Afrikaanse varkenspest en corona
Westfleisch zegt dat het verlies een gevolg is van de falende afzetmogelijkheden varkensvlees. Als gevolg van Afrikaanse varkenspest kampen Duitse slachterijen met een exportboycot voor veel Aziatische afzetmarkten, waaronder China dat cruciaal is voor de afzet van bijproducten. Daar komt nog bij dat de vleesconsumptie in Duitsland per hoofd van de bevolking dalende is. Terwijl de afzet het liet afweten, namen de kosten snel toe, onder meer voor logistiek en energie. Het bedrijf moest daarbij maatregelen treffen omtrent corona. Ook namen de arbeidskosten een loopje nu het personeel bijna niet te vinden is. Ook Nederlandse slachterijen klagen hier al langere tijd over. 

Voor 2022 is Westfleisch verre van optimistisch. Het bedrijf verwacht dat de Aziatische exportboycot van kracht blijft. Door de forse concurrentie op de vleesmarkt zal de winstdruk verder toenemen. Wat de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zullen zijn, kan de top van het bedrijf nog niet inschatten. Op dit moment stijgen de varkensprijzen in Europa razendsnel, waarbij slachterijen aangeven dat de varkensprijzen niet parallel loopt met de vleesverkopen.

Versnelde consolidatie 
Westfleisch verwacht dat de 'crisis' leidt tot een versnelde consolidatie op de Duitse vleesmarkt. Om het tij te keren, heeft Westfleisch een bezuinigingsplan opgesteld met maar liefst 250 maatregelen. Dit betreft onder meer het stroomlijnen van de arbeidsprocessen binnen het bedrijf. Ook moet meer worden ingezet op nichemarkten, onder in vleesgrondstoffen voor de snelgroeiende petfoodsector.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China koopt varkensvlees op om deflatie te bestrijden

Analyse Varkens

Kostprijs Nederlandse varkens relatief laag

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport Brazilië groeit flink

Analyse Varkens

Prijzen op Chinese varkensmarkt dalen weer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox