Shutterstock

Nieuws Vlees

Vleesgigant JBS ziet resultaat fors oplopen

23 Maart 2022 - Stef Wissink

Vleesverwerker JBS heeft de financiële resultaten afgelopen jaar flink verbeterd, ten opzichte één jaar eerder. Het bedrijf, dat in juni de Nederlandse producent van vleesalternatieven Vivera overnam, zag de omzet en winst fors oplopen.

JBS heeft afgelopen jaar geprofiteerd van de wereldwijd goede vraag naar dierlijke eiwitten. Hoge vleesprijzen en overnames hebben ervoor gezorgd dat de omzet met 29,8% is gestegen tot zo'n €65 miljard. Alle deelmarkten waarin JBS actief is, hebben bijgedragen aan de omzetgroei. Met name de absolute toename van de omzet in de Amerikaanse rundvleestak krikte de omzet flink op; deze groeide van zo'n €20 miljard naar €27 miljard.

JBS zag de 'Ebitda' met 54,5% toenemen tot ongeveer €8,5 miljard. Ook voor deze ontwikkeling was de flinke resultaatverbetering in de rundvleesdivisie van de Verenigde Staten de grootste stimulans. De zeer hoge prijzen voor rundvlees in de Verenigde Staten en sterke exportcijfers naar onder meer China stuwden de 'Ebitda' van het bedrijf hier met 102% omhoog.

Daling in Brazilië
De marges in Brazilië ontwikkelden zich overigens wel negatief, als gevolg van hogere kosten voor runderen, die niet volledig in de verkoop konden worden doorvertaald. Ook had het bedrijf vorig jaar last van een tijdelijke importban, die door China werd opgelegd na de vondst van een aantal Braziliaanse koeien met BSE. 

Het Braziliaanse JBS telt wereldwijd 250.000 medewerkers en nam vorig jaar 100% van de aandelen van Vivera over. In een toelichting op de jaarcijfers toont CEO Gilberto Tomazoni zich content met de overname. Hij geeft aan dat het vleesconcern hiermee een leidende positie heeft verkregen op de Europese markt voor vleesvervangers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Van Rooi Meat houdt winst nog redelijk op peil

Nieuws Varkens

Stevige correcties op de varkensprijzen

Nieuws Varkens

Nog niet eerder was Duitse varkensprijs zo lang stabiel

Nieuws Varkens

Marge vleesvarkenshouder verbetert in 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden